Veolia și Suez au ajuns la un acord privind fuziunea, după luni de conflicte. Va fi creat un campion francez cu vânzări pe plan global de peste 40 miliarde de euro

Veolia și Suez au ajuns la un acord privind fuziunea, după luni de conflicte. Va fi creat un campion francez cu vânzări pe plan global de peste 40 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2021

Acțiunile Veolia Environnement și Suez au crescut semnificativ la Bursa de la Paris, după ce firmele franceze au ajuns la un acord de fuziune, după luni de conflicte privind condițiile tranzacției, transmit Reuters și MarketWatch.

Tranzacția este evaluată la aproape 13 miliarde de euro, iar oficialii Veolia consideră că împreună cu Suez pot concura mai bine cu noii competitori globali, în special din China. De asemenea, companiile au mai multe șanse să facă inovații în domenii care se dezvoltă rapid, cum ar fi serviciile de mediu și reciclarea, se arată în comunicatul Veolia.

Urmărește-ne și pe Google News
Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Acordul evaluează Suez la 20,50 euro (24,40 dolari) pe acțiune, au anunțat cele două companii, după ce Veolia, care deține deja o participație de 29,9% în grup, a majorat prețul ofertei, de la 18 euro. Statul francez deține o participație de 23,6% la Engie, care la rândul său deține 32% din Suez, scrie Agerpres.

În urma anunțului de luni, acțiunile Suez au urcat cu aproape 8%, în timp ce titlurile Veolia înregistrau un avans de 7%.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Conform tranzacției, companiile vor renunța la toate litigiile și la vânzările de active, cum ar fi recenta tranzacție prin care Suez vinde afacerea de reciclare din Australia firmei Cleanaway Waste Management Ltd.

Ca parte a acordului și parțial pentru a atenua temerile antitrust, unele din activele Suez vor fi transferate într-o nouă entitate, cu venituri de aproximativ șapte miliarde de euro.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

"Acest acord este în beneficiul tuturor: Garantează viitorul pe termen lung al Suez în Franța, într-un mod care prezervă concurența, și garantează locurile de muncă. Toți acționarii ambelor grupuri sunt prin urmare câștigători. Perioada de confruntări s-a încheiat, a început perioada de combinare a activelor", a afirmat directorul general al Veolia, Antoine Frerot.

În octombrie, Veolia Environnement, compania franceză care se ocupă cu gestionarea deșeurilor și apelor uzate, a anunțat achiziționarea a 29,9% din acțiunile deținute de Engie la Suez, pentru 3,40 miliarde de euro, ca un preludiu pentru lansarea unei oferte complete de preluare. Ulterior, în februarie, Suez a respins oferta de preluare de 11,30 miliarde de euro din partea rivalei Veolia.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

De atunci conflictul între cele două companii s-a extins. Sesizat de Suez, Tribunalul comercial din Nanterre a ordonat în februarie Veolia să suspende lansarea ofertei ostile, în așteptarea clarificării precedentelor sale "angajamente de amabilitate". Tribunalul a ordonat Veolia "să nu trimită Autorității de reglementare a piețelor financiare proiectul de ofertă și nici să nu inițieze oferta publică cu privire la titurile Suez fără ca aceasta să fie în prealabil aprobată de Consiliul de Administrație de la Suez".

Prin combinarea Veolia cu Suez va fi creat un campion francez cu vânzări pe plan global de peste 40 miliarde de euro, care va putea concura mai bine cu firmele globale rivale, apreciază analiștii.

Veolia și Engie sunt prezente și în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
veolia
suez