Spania a înregistrat cea mai caldă lună noiembrie din istorie

Spania a înregistrat cea mai caldă lună noiembrie din istorie
scris 4 dec 2024

Spania tocmai a înregistrat „cea mai caldă” lună noiembrie din istorie, cu o temperatură medie de 12,4 grade, cu 0,5 grade mai mare decât ultimul record stabilit în 1983, potrivit agenției meteorologice naționale Aemet, citată de Le Figaro.

„Luna noiembrie a fost cea mai caldă în întreaga Spanie peninsulară de la începutul înregistrărilor”, în 1961, a anunțat agenția publică pe rețelele de socializare, adăugând că temperatura a depășit cu “2,8 grade” media acestei luni pentru perioada 1991-2020, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Datoria mondială a trecut de 320.000 de miliarde de dolari pe fondul revenirii apetitului pentru risc CITEȘTE ȘI Datoria mondială a trecut de 320.000 de miliarde de dolari pe fondul revenirii apetitului pentru risc

De asemenea, luna noiembrie a fost „foarte secetoasă în general”, cu precipitații cu 40% sub normal „în pofida ploilor abundente din primele zile pe partea mediteraneană”, în urma intemperiilor care au devastat regiunea Valencia la sfârșitul lunii octombrie, a precizat Aemet.

Inundații tragice

Între 29 și 30 octombrie, ploi torențiale au căzut în sud-estul Spaniei, provocând inundații tragice soldate cu cel puțin 230 de morți. Ploile torențiale au fost urmate de precipitații abundente în regiune în luna noiembrie.

Fiind o țară europeană aflată în prima linie a crizei climatice, Spania se confruntă de mai mulți ani cu valuri de căldură din ce în ce mai severe, ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de știință, chiar dacă țara este obișnuită cu temperaturi ridicate.

Al doilea cel mai cald an

În 2023, țara a înregistrat al doilea cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, cu o temperatură medie de 15,2°C, imediat după cea de 15,5°C înregistrată în 2022, care fusese un record, potrivit agenției meteorologice.

Cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră și de activitatea umană, încălzirea globală a crescut intensitatea, durata și frecvența valurilor de căldură.

Fenomenul este vizibil în special în Europa, un continent care se încălzește de două ori mai repede decât media globală și al cărui climat este deja cu cel puțin 1,2°C mai cald decât înainte de era industrială, potrivit comunității științifice.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
caldura