Autoritățile române nici măcar nu îndrăznesc să evalueze câte tone de gunoi sosesc zilnic cu camioane, șlepuri, vapoare pentru a fi vărsate în cele din urmă undeva în țară. Corupția gunoiului a cuprins politica, instituțiile, iar în privința unor măsuri contrare reale nu există nici măcar tentative, transmite publicația maghiară 24, citată de Rador.
Din punctul de vedere al refolosirii deșeurilor, România ocupă penultimul loc în UE, iar majoritatea gunoiului, de peste zeci de mii de tone, vine din celelalte state membre.
Conform unei analize efectuate de EU Observer, unul din principalele cauze al acestui fenomen constă în faptul că China, cel mai important importator de deșeuri din material plastic, a interzis din 2017 importul, astfel încât cantitatea lipsă trebuie completată în altă parte.
Cei vizați i-au identificat imediat pe aceștia în Europa de Est – în România, Bulgaria, Republica Moldova – și au trecut la organizarea rețelei.
Directorul general al autorității de mediu a fost bătut în stradă: „În seara de Revelion mă aflam pe stradă în sectorul 6 din București, când am zărit un grup care a descărcat pur și simplu o cantitate de gunoi dintr-un camion exact în locul în care noi urma să plantăm o pădure pentru a separa sectorul de groapa de gunoi existentă. M-am dus acolo, i-am avertizat și, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Așa am scăpat cu răni mai mci” – este citat de sursă Octavian Berceanu, director general al Gărzii de Mediu (GM).
A afirmat, potrivit surei citate, că în cazul său nu este vorba nicidecum de un caz izolat, atrocitățile la adresa angajaților GM sunt sistematice, fară a mai vorbi despre pădurarii care sunt amenintați de mafia lemnului, astfel încât nici ei nu se tem fără motiv pentru viața lor.
La întrebarea ziariștilor dacă există în România o mafie a gunoiului, Berceanu a răspuns cu un DA hotărât, mai relatează sursa: „Am citit raportul strategic al Interpolului din 2020, în care se scrie negru pe alb că afacerea gunoiului din România este supravegheată de infractori cu gulere albe, în primul rând de politicieni, directori de instituții, angajați din vamă, oameni de afaceri. Iar nu eu afirm acest lucru, ci însuși Interpolul” – a afirmat directorul, mai arată sursa citată.
‘Ndrangheta a ales România.- Anul trecut, la audierile care au urmat arestării în octombrie anul trecut a 16 membri ai clanului Accarino din Milano, s-a aflat ce rețea a clădit mafia din Calabria, ‘Ndrangheta în Europa de Est sau în Balcani. Ziariști membri ai European Investigative Collaboration (EIC), printre care și colegi români, au încercat să devoaleze rolul mafiei italiene în exportul ilegal de gunoi. Italia depune de decenii în mod legal deșeuri în Europa de Est, însă instrumentele legale aduc un profit neînsemnat.
România a devenit o țară țintă tocmai pentru că la punctele de trecere a frontierelor în cazul transporturilor UE controlul documentelor este superficial, s-a extins corupția, controalele autorităților sunt minime, iar pe deasupra depunerea ilegală a gunoiului este mult mai ieftină decât în Italia.