Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, chestionat dacă există posibilitatea ca Petrom să devină din nou o companie naționalizată, că este posibilă o altă abordare și consideră că statul ar trebui să facă niște investiții, în sistem de private-equity, prin crearea unei linii de finanțare care să salveze unele companii. El a oferit exemplu în care statul a devenit acționat la Fondul Proprietatea, cumpărând deja 43% din investiție.
„E posibilă o altă abordare cu privire la companiile de resurse energetice. Din punctul meu de vedere, sunt două chestiuni care vor defini viitorul omenirii – energia și hrana, ori statele trebuie să se implice mai mult în a avea control asupra resurselor, într-o formă nu neapărat de proprietate, dar într-o formă în care pot să nu aibă riscuri la adresa siguranței cetățenilor din perspectiva modului în care sunt folosite acele resurse”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat la Euronews România dacă există posibilitatea ca Petrom să fie iar o companie naționalizată, cândva.
MInistrul Finanțelor a mai spus că statul român ar trebui să facă investiții în câteva companii.
„Noi nu am stat. Știți că am fost criticat când statul a devenit acționar la Fondul Proprietatea, am fost criticat eu pentru ceva ce statul român de 20 de ani nu făcuse. Statul român a cumpărat deja 43% din investiție și eu cred că statul ar trebui să mai investească în câteva companii, pe sistem de private-equity, să creeze o linie de finanțare pentru a salva companii, inclusiv companii private, nu numai în zona aceasta energetică sau de hrană. (...) Statul poate să vină și să solicite, de exemplu, garantarea unui împrumut în contravaloarea acțiunilor și, dacă nu se plătește împrumutul, să devină acționarul acelei companii”, a completat Câciu, citat de News.ro.