În Mina Victoria de la Salina Slănic, exploatare oprită în anul 1992, există o infiltrație majoră de apă. Cel puțin așa susțin reprezentanții Societății Naționale a Sării SA, care spun că apa de la infiltrații provine din pârâul Slănic și nu este apă de zăcământ. Mai mult, legat de evacuarea apei din subteran, reprezentanții Societății Naționale a Sării SA susțin că „instituțiile abilitate au precizat că este acceptabil un debit de evacuare de 25l/s în condițiile actuale ale debitului cursului de apă”.
Locuitorii din Slănic au reclamat că Salina Slănic deversează apa sărată în pârâul Slănic, informație confiormită de reprezentanții Comisariatului Județean – Garda Națională de Mediu, conform observatorulph.
Într-un comunicat de presă, Societatea Națională a Sării SA a transmis că, încă din 12 iunie 2024 s-a constatat că „în Mina Victoria, exploatare oprită în anul 1992, pentru care au fost realizate lucrări specifice de închidere de către SC Conversmin SA, există o infiltrație majoră de apă provenită în mare parte din albia pârâul Slănic”.
„Subliniem că, apa din subteranul Minei Victoria nu este apă de zăcământ, nu a rezultat din exploatarea zăcământului, aceasta ajungând accidental într-o mină în care exploatarea a fost închisă încă din anul 1992”, se arată în comunicatul de presă al Societății Naționale a Sării.
Cu privire la deversările care au loc în apa pârâului Slănic, reprezentanții Societății Naționale a Sării SA susțin că „instituțiile abilitate au precizat că este acceptabil un debit de evacuare de 25l/s în condițiile actuale ale debitului cursului de apă”.
„Pârâul Slănic are o salinitate naturală ce a făcut ca biodiversitatea din zona ripariană să fie adaptată acestei concentrații de sare. SNS SA întreprinde toate diligențele necesare pentru remedierea situației”, au precizat reprezentanții Societății Naționale a Sării SA.
CITEȘTE ȘI Ministrul de Externe al Ungariei reclamă la București: Suntem dispuși să renunțăm la țițeiul și gazele din Rusia, dar UE nu ne ajută deloc să ne diversificăm aprovizionareaPârâul Slănic are o salinitate naturală ce a făcut ca biodiversitatea din zona ripariană să fie adaptată acestei concentrații de sare. SNS SA întreprinde toate diligențele necesare pentru remedierea situației”.