Industria luxului, în centrul unei investigații antitrust a UE împotriva unor companii precum Gucci

Industria luxului, în centrul unei investigații antitrust a UE împotriva unor companii precum Gucci
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2023

Industria înfloritoare a bunurilor de lux din Europa a ajuns în centrul atenției după ce autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au inspectat săptămâna aceasta sediul Gucci din Milano, ca parte a unei investigații care acoperă mai multe țări și companii, transmite Reuters.

Comisia Europeană a declarat că autoritățile de reglementare antitrust au percheziționat companii din sectorul modei din mai multe țări ale UE, dar nu au numit companiile implicate și nu au precizat potențialele încălcări pe care le investighează, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Angajările la stat continuă în ritm crescător CITEȘTE ȘI Angajările la stat continuă în ritm crescător

Reuters a relatat că autoritățile de reglementare antitrust din UE inspectează o sediu al companiei de produse de lux Gucci, ca parte a anchetei.

Inspectarea sediului Gucci a avut drept scop posibile încălcări ale articolului 101 al Uniunii Europene, potrivit unei surse cu cunoștință directă a problemei. Articolul interzice acordurile care restrâng, împiedică sau denaturează concurența în cadrul UE și care au un efect asupra comerțului dintre statele membre ale UE.

Sursa a identificat locul din centrul anchetei ca fiind sediul Gucci din Milano, o fostă fabrică de avioane din partea de est a capitalei modei a Italiei.

Sediul, cunoscut sub numele de Gucci Hub, a fost deschis în 2016, servind drept sediu pentru birourile sale din oraș, showroomurile din întreaga lume, studiourile foto și locul pentru prezentarea de modă, potrivit site-ului Gucci.

Google se pregătește să-și lanseze primul smartphone pliabil CITEȘTE ȘI Google se pregătește să-și lanseze primul smartphone pliabil

Kering, proprietarul Gucci cotat la bursa franceză, a confirmat miercuri seara inspecția, adăugând că cooperează pe deplin cu ancheta Comisiei Europene.

Niciun alt centru italian de modă nu a fost vizat pentru inspecție, a adăugat sursa.

Un purtător de cuvânt al Kering a declarat că compania nu a mai comentat în afara declarației de miercuri.

Grupul rival LVMH a refuzat să comenteze, de asemenea, inspecțiile.

Un analist al Exane BNP Paribas, Antoine Belge, a declarat într-o notă de cercetare că o conversație cu echipa de relații cu investitorii a Kering a adus puține informații noi.

KENO Group intră pe piața din România CITEȘTE ȘI KENO Group intră pe piața din România

Potrivit lui Belge, compania înțelege că ancheta face parte dintr-o investigație generală care implică multe companii și că astfel de anchete pot dura mult timp.

”Aceste investigații nu sunt obișnuite în domeniul luxului”, a spus el, adăugând că este puțin probabil ca acțiunile Kering să reacționeze în mod semnificativ până când nu vor exista alte știri.

Acțiunile Kering au scăzut cu 0,4%, joi.

Companiile găsite vinovate de încălcarea regulilor UE riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală.

O notă de cercetare a băncii italiene de investiții Equita spunea că o potențială amendă de până la 10% din venituri, cel mai rău scenariu, s-ar ridica la 3% din capitalizarea pieței Kering.

Comisia a declarat marți că cea mai recentă acțiune nu a avut legătură cu alte inspecții care au implicat industria modei în ultimii doi ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
gucci
investigație antitrust