Guvernul german a convenit un plan bugetar pentru 2025, după săptămâni de negocieri tensionate

Guvernul german a convenit un plan bugetar pentru 2025, după săptămâni de negocieri tensionate
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2024

Liderii guvernului german au convenit asupra unui cadru al bugetului țării pentru 2025, după negocieri intense pentru a acoperi un deficit de ordinul miliardelor de euro, relatează CNBC.

”Cu acest buget, creăm securitate și stabilitate într-un moment marcat de neliniște și incertitudine”, a spus cancelarul Olaf Scholz.

Urmărește-ne și pe Google News
Poliția schimbă regula vizând șoferii amendați, dar care refuză primirea procesului-verbal CITEȘTE ȘI Poliția schimbă regula vizând șoferii amendați, dar care refuză primirea procesului-verbal
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Scholz a semnalat câteva puncte cheie din buget, despre care el a spus că includ ”investiții record”, scrie News.ro.

”Este vorba despre o apărare puternică, o [armata germană] puternică care oferă protecție împotriva tiranilor agresivi ai timpului nostru. Prin urmare, vom îndeplini obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru NATO în fiecare an”, a spus el, cu referire la angajamentul aliaților NATO de a angaja cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru cheltuielile de apărare.

El a adăugat că vor fi alocați mult mai mulți bani pentru construcția de caseși locuințe la prețuri accesibile, menționând că suma s-ar ridica la ”miliarde mari”.

O inițiativă de creștere economică a fost planificată alături de buget, a spus Scholz. Printre alte elemente, aceasta urmărește să stimuleze investițiile, să reducă birocrația și să asigure o energie accesibilă, a explicat el.

Proiectul de lege bugetar se confruntă încă cu mai multe luni de verificări. Scholz a confirmat vineri că guvernul său va semna planurile la următoarea reuniune, pe 17 iulie.

Dar bugetul trebuie apoi discutat de parlamentul german după vacanța de vară, înainte de a fi finalizat mai târziu în cursul anului.

Negocierile sunt în curs de săptămâni, după ce planurile de cheltuieli împărtășite de ministerele individuale au depășit limitele cu miliarde.

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner a declarat anterior că unele ministere au avut cereri excesive.

”Există departamente individuale care au trimis liste de dorințe exorbitante – Crăciun, Paște și zile de naștere combinate, ca să spunem așa. Asta nu este acceptabil”, a spus Lindner în mai, potrivit Reuters.

Tensiunile au fost aprinse după ce o decizie a curții constituționale de la sfârșitul anului 2023 a aruncat în aer fonduri de 60 de miliarde de euro (64,8 miliarde de dolari) în planurile bugetare ale guvernului pentru anii următori.

Guvernul plănuia să realoce datoria neutilizată care a fost inițial preluată ca finanțare de urgență în timpul pandemiei de Covid-19 către planurile sale de cheltuieli în curs.

Hotărârea instanței a oprit acest lucru și a aruncat guvernul ce datorie poate acumula guvernul federal și limitează dimensiunea maximă a deficitului său structural.

Discuțiile despre oportunitatea frânei datoriilor, care a fost o piatră de temelie a politicii fiscale germane din 2009, au reapărut și ele în cadrul discuțiilor despre buget.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
buget