Fostul președinte al Camerei de Comerț Mihail Vlasov, condamnat la 5 ani de închisoare, la care se adaugă un rest din celelalte sentințe/ Liberarea condiționată, revocată

Fostul președinte al Camerei de Comerț Mihail Vlasov, condamnat la 5 ani de închisoare, la care se adaugă un rest din celelalte sentințe/ Liberarea condiționată, revocată
scris 3 nov 2020

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă în dosarul în care Mihail Vlasov a fost judecat pentru mai multe infracțiuni de corupție, printre care delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri. Fostul președinte al Camerei de Comerț a fost condamnat la 5 ani de închisoare, la care se adaugă 3 ani din restul celorlalte sentințe. Magistrații au dispus revocarea liberării condiționate.

”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și de inculpații Suciu Mariana-Rodica, Grigorescu Rodica-Luiza, Vlasov Elena-Ingrid, Zdrobici Nicolai, Vlasov Mihail și Nedelcu Marian împotriva Sentinței penale nr. 165/F din data de 3 august 2018 a Curții de Apel București, Secția a II-a penală, pronunțată în Dosarul nr. 8019/2/2016 (3954/2016). Desființează, în parte, sentința penală apelată”, a transmis, marți, instanța supremă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Rejudecând:

VLASOV MIHAIL:

1. (...) pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (5 acte materiale), condamnă pe inculpatul Vlasov Mihail la pedeapsa principală de 4 ani închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) și g) (dreptul de a fi președinte în cadrul vreunei persoane juridice), ca pedeapsă complementară.

(...) interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) și g) (dreptul de a fi președinte în cadrul vreunei persoane juridice) din Codul penal, ca pedeapsă accesorie.

2. Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Vlasov Mihail pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (...) de la 2 ani și 6 luni închisoare, la 1 an închisoare.

3. Menține pedeapsa principală, pedeapsa complementară și pedeapsa accesorie stabilite pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, precum și a art. 5 din Codul penal.

4. ... constată că infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Vlasov Mihail în prezenta cauză sunt concurente cu infracțiunile de trafic de influență pentru care a fost condamnat (...) și de dare de mită pentru care a fost condamnat (...)

5 (...) dispune anularea liberării condiționate a persoanei condamnate Vlasov Mihail din executarea pedepsei rezultante de 5 ani și 8 luni închisoare aplicată prin Sentința penală nr. 39/31.03.2017 pronunțată de Curtea de Apel Iași

7. (...) aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare [reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse principale], în total 8 ani închisoare.

În baza art. 45 alin. (3) lit. a) din Codul penal, aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal și a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi președinte în cadrul vreunei persoane juridice), pe o perioadă de 5 ani.

(...) aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal și a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi președinte în cadrul vreunei persoane juridice).

Deduce din durata pedepsei închisorii pronunțate perioada în care inculpatul a fost reținut, arestat preventiv și arestat la domiciliu, de la data de 19.03.2014 la 24.04.2014, respectiv de la 24.04.2014 la 29.08.2014, precum și perioada executată, de la data de 18.06.2015 la 3.11.2017.

GRIGORESCU RODICA LUIZA:

În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispozițiilor art. 92 din Codul penal.
(...) impune inculpatei GRIGORESCU RODICA LUIZA să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială

Pedeapsa accesorie se va executa numai în măsura în care pedeapsa principală devine executabilă.

SUCIU MARIANA RODICA

Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatei SUCIU MARIANA RODICA pentru comiterea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (5 acte materiale). (...) aplică inculpatei SUCIU MARIANA RODICA pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare [reprezentând 1/3 din pedeapsa principală stabilită pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale)], în total 2 ani și 10 luni închisoare.

În baza art. 45 alin. (1) din Codul penal, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) din Codul penal și a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi director general în cadrul vreunei persoane juridice), pe o perioadă de 3 ani.

În baza art. 45 alin. (5) și (1) din Codul penal, aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal și a celui prevăzut la art. 66 alin. (1) lit. g) din Codul penal (dreptul de a fi director general în cadrul vreunei persoane juridice), ce se va executa numai în măsura în care pedeapsa principală devine executabilă.

În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 4 ani

ZDROBICI NICOLAI

În baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 4 ani (...) obligă pe inculpatul ZDROBICI NICOLAI ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de probațiune București, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
În baza art. 93 alin. (2) din Codul penal, impune inculpatului ZDROBICI NICOLAI să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială

NEDELCU MARIAN

1. (...) condamnă pe inculpatul NEDELCU MARIAN, la pedeapsa de 2 ani închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal, ca pedeapsă complementară, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare, în formă continuată (5 acte materiale).

VLASOV ELENA INGRID

(...) dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei VLASOV ELENA INGRID sub aspectul comiterii infracțiunii de delapidare sub forma complicității, în formă continuată

Sentința magistraților este definitivă

În noiembrie 2016, Mihai Vlasov a fost trimis în judecată de DNA pentru folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar a fost inculpată și fiica lui Vlasov, Ingrid, pentru complicitate la delapidare în formă continuată, dar și Suciu Mariana Rodica, la data faptelor director general la ROMEXPO S.A. pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

În urmă cu doi ani, Curtea de Apel București a decis condamnarea la 9 ani și 10 luni de închisoare a lui Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț, în cel de-al treilea dosar de corupție. El a fost trimis în judecată, în noiembrie 2016, de către Direcția Națională Anticorupție, pentru mai multe infracțiuni, printre care delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri.

Decizia magistraților nu era definitivă.

În noiembrie 2016, Mihai Vlasov a fost trimis în judecată de DNA pentru folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar a fost inculpată și fiica lui Vlasov, Ingrid, pentru complicitate la delapidare în formă continuată, dar și Suciu Mariana Rodica, la data faptelor director general la ROMEXPO S.A. pentru delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, ”în perioada 2008-2014, inculpatul Vlasov Mihail, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – C.C.I.R., abuzând de funcția deținută și de influența dobândită în această calitate, a întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta. Astfel, a adus grave prejudicii atât Camerei de Comerț și Industrie a României cât și S.C. Romexpo S.A. la care C.C.I.R. este acționar majoritar”.

Un fost director de la Siemens a recunoscut că a fost implicat într-un caz de mită de 100 de milioane de dolari vizând oficiali ai guvernului argentinian CITEȘTE ȘI Un fost director de la Siemens a recunoscut că a fost implicat într-un caz de mită de 100 de milioane de dolari vizând oficiali ai guvernului argentinian

Potrivit procurorilor, prejudiciul total cauzat bugetului C.C.I.R. este estimat la 54.342.145, 20 lei, iar prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. la 6.086.741,44 lei.

Fostul președinte al Camerei de Comerț a României Mihail Vlasov are deja două condamnări - una de cinci ani, iar cea de-a doua de doi ani de închisoare. În urma contopirii celor două pedepse, magistrații Curții de Apel Iași au decis că Vlasov avea de executat 5 ani și 8 luni de închisoare.

El a fost condamnat prima dată, în iunie 2015, de Înalta Cure de Casație și Justiție într-un dosar de trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 200.000 de euro de la un om de afaceri căruia i-ar fi promis la schimb că își va folosi influența pentru a-i determina pe arbitrii de la Curtea de Arbitraj Comercial International să pronunțe o hotărâre favorabilă acestuia.

În noiembrie 2016, Mihail Vlasov a fost condamnat într-un al doilea dosar, la doi ani de detenție, fiind acuzat de procurii DNA că, în  februarie 2013, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, i-a cerut unui deputat „să îi susțină interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”.

În noiembrie 2017 a fost eliberat condiționat, după ce a ispășit mai puțin de doi ani din pedeapsă.

viewscnt
Afla mai multe despre
vlasov
inchisoare