Departamentul de Stat al SUA aprobă vânzări potențiale de arme în valoare de 20 de miliarde de dolari către Israel

Departamentul de Stat al SUA aprobă vânzări potențiale de arme în valoare de 20 de miliarde de dolari către Israel
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzări potențiale de arme către Israel, în valoare totală de aproximativ 20 de miliarde de dolari, inclusiv o vânzare anticipată de până la 50 de avioane de luptă F-15 în valoare de peste 18 miliarde de dolari, transmite CNN.

Vânzarea de F-15 este considerată a fi cel mai mare pachet de arme pentru Israel și a fost anunțată alături de vânzări potențiale aprobate de vehicule tactice medii, rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, cartușe pentru mortiere cu explozibil ridicat și cartușe pentru tancuri. Notificarea privind aprobarea de către Departamentul de Stat a acestor vânzări a ajuns marți la Congres, se arată în comunicatele de presă ale Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai mare producător de bijuterii din lume mărește estimările de creștere. Și-a lansat propriile diamante cultivate în laborator CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător de bijuterii din lume mărește estimările de creștere. Și-a lansat propriile diamante cultivate în laborator
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Vânzările de arme trebuie să fie aprobate de Congres. În majoritatea cazurilor, administrația informează în mod oficial Congresul cu privire la intențiile de vânzare de arme după discuții informale cu șefii comisiilor pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților și pentru relații externe din Senat, scrie News.ro.

Odată ce vânzările sunt notificate oficial, așa cum s-a întâmplat marți, parlamentarii au la dispoziție 30 de zile pentru a le bloca. Ei pot face acest lucru prin adoptarea unei rezoluții comune de dezaprobare.

Livrările de echipamente nu vor începe decât peste câțiva ani. Avioanele, de exemplu, nu ar trebui să fie livrate până în 2029. Doi democrați cheie din Congres și-au dat acordul pentru vânzarea semnificativă de F-15 în iunie.

CNN a relatat vineri că Departamentul de Stat a notificat legislatorii că va oferi 3,5 miliarde de dolari Israelului pentru a cumpăra arme și echipamente militare americane.

VIDEO Google aduce în România dispozitivele Pixel CITEȘTE ȘI VIDEO Google aduce în România dispozitivele Pixel

Deși armele nu vor fi livrate decât peste câțiva ani, vânzarea este totuși de natură să provoace proteste din partea criticilor politicilor administrației Biden privind războiul din Gaza. Guvernul SUA a fost supus unei examinări atente pentru ceea ce unii consideră a fi eșecul de a exercita presiuni asupra Israelului cu privire la continuarea războiului, care a ucis zeci de mii de persoane în enclava palestiniană.

Anunțul vânzărilor vine în contextul în care tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut semnificativ, regiunea pregătindu-se pentru posibile represalii iraniene împotriva Israelului după uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran luna trecută. Israelul nu a comentat uciderea.

De asemenea, aceasta are loc înainte de reluarea așteptată a negocierilor de încetare a focului la sfârșitul acestei săptămâni și la doar câteva zile după ce un atac israelian asupra unei moschei și a unei școli din Gaza a ucis cel puțin 93 de persoane.

Ministerul Sănătății din Gaza estimează că aproape 40.000 de palestinieni au fost uciși în războiul dintre Israel și Hamas. Organizația Națiunilor Unite estimează că aproape 2 milioane de oameni au fost strămutați.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a mulțumit marți secretarului apărării, Lloyd Austin, și secretarului de stat, Antony Blinken, într-o postare pe X, pentru "avansarea inițiativelor critice de consolidare a forțelor care ajută Israelul să-și dezvolte și să-și mențină avantajul militar calitativ în regiune".

"Pe măsură ce luptăm pentru apărarea Israelului pe 7 fronturi diferite, mesajul dumneavoastră de sprijin și angajamentul față de securitatea Israelului sunt clare", a spus el.

Germania - Încrederea investitorilor cade la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni CITEȘTE ȘI Germania - Încrederea investitorilor cade la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni

În total, vânzările aprobate anunțate marți au inclus până la 50 de avioane de luptă multirol F-15IA și kituri de modificare pentru actualizarea la mijlocul ciclului de viață a avioanelor de luptă și alte echipamente conexe, în valoare de 18,82 miliarde de dolari; 30 de rachete aer-aer avansate cu rază medie de acțiune AIM-120C-8 (AMRAAM) și o secțiune de ghidare AMRAAM pentru o sumă estimată la 102. 5 milioane de dolari; 32.739 de cartușe pentru tancuri de 120 mm și alte echipamente în valoare estimată de 774,1 milioane de dolari; 50 000 de cartușe pentru mortiere cu exploziv puternic și echipamente conexe în valoare estimată de 61,1 milioane de dolari și un număr neclar de camioane de marfă de 8 tone modificate din familia de vehicule tactice medii și echipamente conexe în valoare estimată de 583,1 milioane de dolari.

În comunicatele DSCA referitoare la echipamente se afirmă că acestea vor ajuta Israelul să "facă față amenințărilor actuale și viitoare ale inamicului" și "să servească drept factor de descurajare a amenințărilor regionale".

viewscnt
Afla mai multe despre
departamentul de stat
arme
israel