O deficiență a unui site care transmitea rezultatelor testelor COVID realizate în Franța către o platformă guvernamentală a făcut ca datele personale și rezultatele testelor a 700.000 de persoane să devină publice, a dezvăluit site-ul Mediapart, relatează AFP.
Numele, prenumele, datele de naștere, adresele, numerele de telefon, numerele de securitate socială și adresele de e-mail, precum și rezultatele testelor a 700.000 de persoane au fost disponibile până vineri datorită "unei parole care putea fi găsită într-un fișier accesibil tuturor" pe site-ul Francetest, scrie Mediapart.
Francetest este o societate fondată în ianuarie care este specializată în transferul datelor privind testele COVID realizate în farmacii către platforma SI-DEP (sistem de informații privind depistarea), scrie Agerpres.
Aceasta este o platformă securizată pe care sunt înregistrate sistematic rezultatele testelor COVID-19, în scopul "asigurării faptului că toate cazurile pozitive sunt preluate" și cazurile-contact sunt identificate, explică Ministerul Sănătății pe site-ul său.
Această platformă, "fabricată de AP-HP (Asistență publică-Spitalele din Paris, o rețea de 39 de spitale care tratează 10 milioane de persoane anual potrivit site-ului său) de urgență în decembrie (...) nu este foarte prietenoasă cu utilizatorii", a explicat Philippe Besset, președintele Federației sindicatelor farmaceutice din Franța (FSPF).
Rezultatul este că numeroase farmacii au recurs la intermediari pentru a transmite rezultatele testelor realizate către SI-DEP. Francetest facturează astfel un euro pentru fiecare transmitere de astfel de date, potrivit Mediapart.
Duminică, Direcția generală de sănătate (DGS) a trimis un e-mail farmaciilor pentru a le reaminti software-urile agreate și compatibile cu SI-DEP, din care Francetest nu face parte.
CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov"Au trecut săptămâni și săptămâni de când alertăm autoritățile asupra acestor societăți care se prezintă drept certificate și susțin că facilitează sarcina farmaciștilor de a ajunge pe SI-DEP", a reamintit Philippe Besset.
"Avem neapărat nevoie ca autoritățile să ne furnizeze un instrument permanent de transmitere de date către SI-DEP cu software-ul nostru, care să fie sigur și agreat", a insista el, precizând că nici chiar programele autorizate de DGS nu sunt suficient de securizate.
Contactată de AFP, societatea Francetest nu a oferit până acum o reacție la aceste informații.