Băncile europene avertizează că transpunerea cerințelor de capital Basel IV ar putea duce la o reducere severă a finanțării economiei

Băncile europene avertizează că transpunerea cerințelor de capital Basel IV ar putea duce la o reducere severă a finanțării economiei

Frederic Oudea

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 mai 2019

Board-ul Federației Bancare Europene, reunit la București, avertizează că trecerea la noua reglementare Basel IV ar necesita o creștere a capitalului cu peste 20% pentru instituțiile de credit, lucru de natură să reducă sever fondurile disponibile pentru creditarea economiei.

Noile cerințe de capital stabilite de Comitetul de la Basel (cunoscute sub numele de Basel IV) ar urma să intre etapizat în vigoare pe o perioadă de 5 ani începând cu 2022. Băncile vor fi obligate să evalueze mai strict riscurile bilanțiere, lucru ce se transpune prin cerințe mai mari de capital pentru a susține aceleași împrumuturi acordate.

Urmărește-ne și pe Google News

„Reglementarea ineficientă și excesiv de împovărătoare are un impact negativ asupra economiei europene. O transpunere necorespunzătoare a Basel IV, de exemplu, ar submina capacitatea UE de a-și finanța economia într-o perioadă de fragmentare tot mai mare a economiei globale", spune Frédéric Oudéa, președintele Federației Bancare Europene și directorul executiv al Société Générale, prezent la București în cadrul întâlnirii Board-ului, eveniment organizat de Asociația Română a Băncilor.

DOCUMENT Cum va fi aplicată amnistia datoriilor la sănătate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cum va fi aplicată amnistia datoriilor la sănătate

Federația estimează că cerințele de capital ar putea crește cu mai mult de 20% prin implementarea Basel IV și cere Comisiei Europene să analizeze impactul reglementărilor financiare introduse în ultimii ani pentru a se stabili că nu există consecințe neintenționate.

Băncile solicită și o resetare a proiectului Uniunii Piețelor de Capital, care ar fi trebuit să integreze piețele de capital din cele 28 de state membre până în 2019.

"Avem nevoie de un nou impuls pentru a consolida utilizarea piețelor financiare de către companiile din Europa. Băncile și piețele de capital sunt parteneri naturali în cadrul ecosistemului european de finanțare; ele sunt complementare. Este totuși clar că proiectul european al Uniunii Piețelor de Capital necesită o resetare. Obstacolele fundamentale și structurale care stau în calea unei Uniuni Integrate a Piețelor de Capital trebuie identificate și eliminate", spune Giovanni Sabatini, președintele comitetului executiv al Federației.

Băncile mai solicită și un cadru legislativ „mai eficient și coerent” în lupta împotriva spălării banilor.

Bănci importante din Europa, precum Danske Bank, Swedbank, ING Bank sau Deutsche Bank, au fost acuzate, recent, de autorități că au încălcat legislația în materia spălării banilor.

Șeful UniCredit, numit președinte al Federației

Federația Bancară Europeană reunește asociațiile bancare din 32 de state europene, reprezentând interesele a circa 3.500 de bănci.

Jean Pierre Mustier

Jean Pierre Mustier

Board-ul a mai aprobat, în întâlnirea de la București, și preluarea mandatului de președinte, pentru o perioadă de doi ani, de către Jean Pierre Mustier, directorul executiv al UniCredit, începând cu 1 iulie, dată de la care îl va înlocui pe Oudéa, care a deținut două mandate consecutive începând cu 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
basel iv
federatia bancara europeana
spalarea banilor