Gigantul petrolier britanic Shell a raportat o scădere ușoară a profitului ajustat în al treilea trimestru al anului, la 6 miliarde de dolari, pe fondul unei scăderi a prețurilor la țiței și a marjelor de rafinare, parțial compensată de vânzările crescute de gaze.
Producătorul chinez de celule pentru baterii SVolt renunță complet la planurile sale ambițioase pentru Europa. Decizia reprezintă un eșec major în special pentru Germania.
Directorul financiar al producătorului de plăci ceramice Sanex Cluj, controlat de grupul austriac Lasselsberger, a fost propus pentru a ocupa o poziție de membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.
Republica Moldova și-a programat dublarea, în noiembrie, a importurilor de energie electrică de la centrala nucleară Cernavodă, operată de compania românească de stat Nuclearelectrica.
Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) tocmai a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW. Decizia, negociată de ucraineni de mai multe luni, a venit după întâlnirea recentă de la Kiev dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șefa Executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen.
Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia, țările din care provin contractorii, vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro, credite garantate 100% de statul român.
Amenzile din ianuarie în valoare cumulată de aproape 108 milioane euro cu care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a sancționat un număr de 4 traderi (3 dintre ei și furnizori) de energie electrică pentru încălcarea interdicției UE privind manipularea sau tentativa de manipulare a pieței angro de profil au transformat statistic România în ″campioana″ detașată a Uniunii la nerespectarea reglementărilor în domeniu.
Firma canadiană Euro Sun Mining, proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, a încheiat un Memorandum de Înțelegere obligatoriu cu grupul anglo-elvețian Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime, pentru producția care va fi obținută la zăcământul din România.
Proiectul a fost anunțat în premieră de Profit.ro vara trecută.
Instituția a vorbit despre ″constatări privind existența unor invertoare fotovoltaice și controlere energetice cu materii prime din China care sunt frecvent echipate cu firmware care transmit date către terți (din spațiul asiatic) fără ca utilizatorul să știe și care pot permite atacatorilor să preia controlul asupra dispozitivului/rețelei energetice″.