Furnizorul britanic de servicii financiare Provident Financial a primit o ofertă de preluare ostilă din partea rivalului Non-Standard Finance, compania fiind evaluată la circa 1,3 miliarde de lire sterline (1,5 miliarde de euro), informează Reuters.
Cele două companii furnizează credite pe termen scurt persoanelor care nu au acces la servicii bancară și întâmpină presiuni, această piață fiind în vizorul autorităților britatanice. Provident se confruntă, totodată, cu probleme financiare, având, în 2017, o pierdere de peste 120 de milioane de lire sterline.
Potrivit Financial Times, jumătate din acționarii Provident susțin tranzacția propusă de compania rivală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Non-Standard Finance are o capitalizare de piață de 180 de milioane de lire sterline (circa 206 milioane de euro) și a fost fondată de John van Kuffeler, fost președinte și CEO al Provident, timp de 22 de ani, până în 2013.
Oferta de prealuare ostilă vine după ce, la începutul anului, negocierile privind o eventuală preluare au fost respinse de Provident. Totuși, Non-Standard Finance nu vede această tranzacție ca o cauză pierdută și consideră că "deține experiența necesară și strategia corectă" pentru a schimba lucrurile la Provident.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV IKEA ia în calcul pentru România deschiderea unor magazine mici, în centrul orașelor
Potrivit ofertei, acționarii Provident ar urma să primească 8,88 acțiuni Non-Standard Finance noi pentru fiecare acțiune proprie. Pe baza prețului de închidere de joi, valoarea ofertei Provident este de aproximativ 1,3 miliarde de lire sterline.
Compania nu are în prezent legătură cu Provident Financial România, care face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), entitate distinctă desprinsă din Provident Financial.
Provident Financial România este una dintre cele mai mari companii financiare nebancare de pe piața creditelor de consum din România, având peste 2.200 de angajați.
Compania estimează o scădere a vânzărilor în România începând din acest an, pe fondul noile norme BNR care limitează gradul de îndatorare