Chiar dacă în prima parte a anului a avut activitatea suspendată la 3 hale de electroliză, din cele 5 unități existente, combinatul ALRO, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din regiune, a inaugurat o investiție de 11 milioane dolari în tehnologie și protecția mediului la unitatea să de Eco-Reciclare din Slatina, prin care-și va majora capacitatea de reciclare cu circa 60.000 tpa.
Compania a instalat două cuptoare cu dublă camera, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse.
„Deși mediul de afaceri foarte provocator ne-a forțat să ne adaptăm planurile de dezvoltare pentru a ne menține poziția pe piață internațională, o direcție strategică a rămas neschimbată, și anume angajamentul nostru de a crește eficientă și de a reduce consumurile totale, iar investiția în Instalația de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al ALRO.
CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilorÎn 2013, ALRO a pus în funcțiune Instalația de Reciclare Ecologică (etapă I), constând dintr-un cuptor cu dublă camera, un cuptor cu inducție, un cuptor de menținere și stația de captare și tratare a gazelor aferentă, având că scop furnizarea unei părți din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parțial aluminiul produs prin electroliza. Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deșeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producția de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producție. De asemenea, aluminiul poate fi reciclat la infinit fără a-și pierde proprietățile, ceea ce îl face un metal ideal pentru economia circulară și cu emisii reduse de carbon.
Urmând această strategie, la sfârșitul anului 2023 capacitatea de reciclare a Companiei urmează să fie mărită cu circa 60.000 tpa, în urmă instalării a două cuptoare cu dublă camera, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse (etapa II).
ALRO susține că în curând va ajunge la 100.000 tone pe an deșeuri solide din aluminiu reciclate.
ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Pavăl Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,39%).
ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa aluminiu electrolitic, 100.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și o capacitate de 332.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 140.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și profile extrudate. Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia.
Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. Având această structura, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO.