Fostul secretar de stat în Finanțe, Gabriel Biriș, consideră că DNA face excese acuzându-i de abuz în serviciu pe șefii din minister puși sub control judiciar în dosarul Murfatlar și că aceștia ar fi luat decizii profesionale care țin de domeniul normalității absolute. În opinia sa, Mariana Vizoli, fost secretar de stat și Daniel Diaconescu, fost șef al Antifraudei sunt reprezentanții celor două școli de gândire din Finanțe, ambele necesare.
Mariana Vizoli și Daniel Diaconescu au fost puși sub control judiciar de DNA în dosarul Murfatlar, alături de alți trei directori din Finanțe, după ce ar fi autorizat ilegal constituirea unor antrepozite fiscale care au produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.
Vizoli și Diaconescu și-au dat demisiile după anunțul DNA.
“Oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzați și puși sub control judiciar pentru decizii profesionale care țin de domeniul normalității absolute, fără ca nici măcar procurorul să se mai străduiască să susțină că ar fi obținut un avantaj pentru sine. O lege neroadă îi permite să facă asta. Iar atunci când singura unealtă e ciocanul, vezi cuie peste tot”, a scris Biriș pe Facebook.
El apreciază că lupta împotriva corupției, la fel ca și cea împotriva evaziunii, poate fi extrem de ușor compromisă prin excese, prin crearea de prea multe victime colaterale și crede că procurorul “a decapitat” exponenții principali ai celor două școli de gândire din Finanțe.
“Mariana Vizoli este adeptul moderației, a legii clare care să nu poată da naștere la abuz. Ea înțelege că poziția contribuabilului este mult mai slabă și că trebuie protejat și a fost principalul meu aliat în «îndulcirea» lui 088 (formularul pentru înregistrarea în scop de TVA – n.r.) și în promovarea și formularea soluției de eliminare a «intenției și capacității» (inclusă în proiectul care a generat demisia mea)”, punctează fostul secretar de stat.
În schimb, Daniel Diaconescu este adeptul acțiunilor în forță, al legii care să permită cât mai multe inspectorilor în "lupta" împotriva evaziunii, fără a da prea multă atenție drepturilor contribuabililor.
“El a fost principalul adversar (nu dușman!) în modificarea lui 088 și a altor măsuri considerate de mine a fi generatoare de abuzuri. Amândouă «școlile» sunt însă necesare și utile, acum au fost decapitate. Ce punem în loc? Sau asta e treaba altcuiva?”, scrie Biriș.
“Prevăd că nimeni din Finanțe nu își va mai asumă să rezolve ceva. Cererile contribuabililor vor trena sau vor fi respinse și trimise în instanțe. Cei mai buni vor pleca pur și simplu, salarii cel puțin duble pot fi obținute în consultanță. Vom începe să constatăm că blocajele cresc și devin cvasi-generalizate. Ce s-a întâmplat azi este ucigător mai ales pentru afacerile oneste, dar și pentru buget”, consideră Biriș.