Costurile de împrumut al Italiei au crescut puternic luni, pe fondul unui război al declarațiilor între Roma și UE

Costurile de împrumut al Italiei au crescut puternic luni, pe fondul unui război al declarațiilor între Roma și UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2018

Costurile de împrumut ale Italiei au crescut puternic luni, acțiunile băncilor au scăzut, iar euro s-a depreciat, pe fondul escaladării unui război al declarațiilor între Roma și Uniunea Europeană referitor la planurile bugetare ale guvernului italian, transmite Reuters.

Randamentele obligațiunilor italiene au urcat  cu până la 0,3 puncte procentuale, iar spreadul dintre randamentul obligațiunilor italiene pe termen de 10 ani și randamentul obligațiunilor germane, un indicator care măsoară riscul de țară urmărit atent de analiști și investitori, a crescut la peste 3 puncte procentuale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimentele Deloitte: Pentru afaceri conectate cu noutățile fiscale CITEȘTE ȘI Evenimentele Deloitte: Pentru afaceri conectate cu noutățile fiscale

Piața de capital a Italiei a coborât la cel mai redus nivel de după aprilie 2017, acțiunile bancare au scăzut cu 4%, iar euro s-a depreciat.

Premierul italian Matteo Salvini a afirmat luni, într-o conferință de presă comună cu liderul francez de extremă dreapta Marine Le Pen, că președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și comisarul pentru Economie Pierre Moscovici sunt inamicii Europei.

Comisia a informat Italia că este îngrijorată de planurile guvernului referitoare la deficitul bugetar din următorii trei ani, întrucât nu respectă ceea ce i-a cerut UE să facă, în iulie.

Salvini a mai spus luni că Italia nu va ceda presiunilor pieței și nu va renunța la planurile de a crește cheltuielile pe deficit, anul viitor.

”Războiul cuvintelor întărește convingerea că va exista o confruntare pe tema deficitului între Italia și Uniunea Europeană. Salvini a arătat clar că nu intenționează să regândească proiectul de buget”, a spus Martin van Vliet, analist senior în domeniul dobânzilor la ING.

Roma trebuie să trimită proiectul de buget Comisiei Europene, pentru verificare, până pe 15 octombrie.

Randamentul obligațiunilor italiene pe termen de 10 ani a urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat după începutul anului 2014, la 3,63%, iar tranzacțiile s-au  încheiat la nivelul de 3,59%. Randamentul obligațiunilor pe termen de doi ani a avansat cu 0,3 puncte, la 1,656%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, iar apoi au închis la 1,57%.

Euro s-a depreciat cu aproape 0,5% față de dolar. Și față de francul elvețian, euro a coborât cu 0,5%, cel mai amplu declin din ultima lună.

Acțiunile Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,3%, iar titlurile UniCredit au cobort cu 3,6%. Bursa italiană a închis în scădere cu 2,4%, în timp ce acțiunile europene au scăzut cu 1,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
ue
imprumuturi