Cele șase categorii profesionale care au pensii de serviciu special reglementate, în afară de cele militare, vor cheltui 640 milioane de lei, în 2016, potrivit datelor furnizate Profit.ro de Ministerul Muncii. În timp ce pensia medie este de 885 de lei în sistemul public, în cazul celor de serviciu pornește de la 2.873 lei, în cazul parlamentarilor, și ajunge la 11.011 lei pentru personalul din aviație.
În acest an, în afara de pensiile militare, pe care le primesc circa 150 de mii de persoane și care înseamnă cheltuieli bugetare anuale de circa 5,5 miliarde de lei, există alte șase categorii de pensii speciale. Acestea nu sunt calculate în funcție de contribuția la sistemul de asigurări, ci sunt subvenționate din bugetul de stat, din alte taxe și impozite.Potrivit datelor Ministerului Muncii, pensia medie este de 11.011 lei pentru personalul din aviație, de 7.799 lei pentru magistrați și de 5.124 lei pentru diplomați. Pentru fiecare dintre ele, subvenția de la bugetul de stat este cel puțin echivalentă cu valoarea pensiei care s-ar cuveni conform contribuției achitate de-a lungul perioadei de muncă. De exemplu, pentru personalul navigant, pensia conform contribuției este 2.683 lei, iar suma care se adaugă de la buget este 8.335 lei, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos:
Cu toate că presiunea pe care pensiile speciale o pun pe cheltuieli este mare, în Parlament au trecut și alte inițiative legislative care acordă astfel de avantaje și altor categorii. Una dintre ele este legea prin care primarii, viceprimarii, șefii de Consilii Județene vor primi, de anul viitor, pensie de serviciu, în funcție de mandate, de la 1.500 lei până la 5.200 lei lunar. O alta este destinată ziariștilor membri ai uniunilor de creație și ajunge la dublul salariului minim, adică la 2.500 lei. Există o propunere, încă în dezbaterea parlamentului, și pentru cadre didactice. În același timp, voci din sindicate cer aceste privilegii și pentru funcționarii publici sau pentru alte profesii.
CITEȘTE ȘI Doar 3% dintre pensiile din sistemul public se apropie de sumele date foștilor angajați din Apărare, Interne și SRIBugetul are dificultăți, de mai mulți ani, să susțină plata pensiilor. În jur de o treime din suma necesară într-un an este virată de la bugetul de stat, pentru că încasările din contribuțiile de asigurări sunt insuficiente. În primul trimestru din 2016, din cheltuielile totale de 52,5 miliarde lei, 19,86 miliarde de lei, adică 40%, au fost pentru plata pensiilor. Doar 15 miliarde au provenit din contribuții, restul a fost transferat de la bugetul de stat.
Pensiile speciale devin tot mai tentante, din moment ce pensia medie în sistemul public, calculată în funcție de contribuție, este de 885 lei. Datele Ministerul Muncii arată că peste 3,5 milioane de pensionari au până într-o mie de lei și încă 1,5 milioane între 1.000 și 2.000 lei.
Doar în jur de 140 mii de persoane primesc mai mult de 2.000 lei. În această categorie își propun tot mai mulți să intre, încercând să obțină statut special, astfel încât plata să fie suportată din bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI Darea în plată: debitorii, băncile și recuperatorii au început deja să se dea în judecată reciprocDe altfel, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a atras atenția duminică, la Pro TV, preluat de Agerpres, că, dacă se va continua cu sistemul pensiilor speciale, care se îndepărtează de principiul contributivității, pensiile nu vor avea cum să crească pentru restul lumii.
"În primul rând, în societatea românească există o mare problemă de solidaritate. În 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit după grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea dată am avut șapte categorii care și-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem în Parlament încă o serie și acestea sunt pensii care se îndepărtează de principiul contributivității. (..) Pensiile speciale practic creează niște avantaje în plus. Nu că nu le-ar merita oamenii aceia în materie de decență a vieții, dar practic banii aceia sunt luați de la toți ceilalți. Eu practic iau dintr-un coș mare și dau la niște categorii speciale niște pensii care creează, chiar dacă ei merită ca oameni, le creează totuși o structură privilegiată. Dacă vom continua în acest mod, evident pensiile nu au cum să crească pentru restul lumii. Guvernul a trimis la Curtea Constituțională anumite acte care vin și greveaza sistemul public fără să aibă nicio sursă. Frumusețea între ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a crește salarii, pensii, indemnizații, dar când e vorba de a indica resursa bugetară bineînțeles că nu există nimic. (...) poți să fii extrem de bine intenționat...și aici plecăm de la premisa că toți parlamentarii sunt îngeri: empatizezi și inima ta este mișcată pentru situația pensionarilor. Dar trebuie să îți pui problema: banii ăștia vin de la toți ceilalți..." a explicat Dragoș Pîslaru.
Potrivit ministrului Muncii, ar trebui să se revină la sistem unitar de pensii, dar actualul Guvern nu își va asuma acest lucru.
"Ceea ce va trebui făcut, dar nu cred că acest guvern își va asuma -primul ministru a folosit expresia "nu vom deschide acest șantier"- nu ne vom putea asuma, dar va trebui făcut, este din nou să se revină la un moment dat la un sistem de pensii unitar. Pentru că nu vom avem resurse dacă sistemul se va despărți și împărți în tot felul de pensii speciale", a afirmat Pîslaru.
De pensii speciale beneficiază, acum, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și personalul care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, funcționarii publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic și consular al României, personalul Curții de Conturi, judecătorii și procurorii. În total este vorba de vreo 4.000 de persoane pentru care statul va cheltui în acest an 640 milioane lei.
Legile care prevăd pensii speciale de serviciu sunt:
- Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România;
- Legea nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice;
- Legea nr. 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar;
- Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României;
- Legea nr. 7/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi;
- Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum