EXCLUSIV Allianz-Țiriac Pensii, Generali Pensii și Aegon Pensii despre o ieșire de pe piață din cauza OU 114: Toate scenariile sunt în analiză, nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu este luată. Rațiunea cerinței, de neînțeles

EXCLUSIV Allianz-Țiriac Pensii, Generali Pensii și Aegon Pensii despre o ieșire de pe piață din cauza OU 114: Toate scenariile sunt în analiză, nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu este luată. Rațiunea cerinței, de neînțeles
scris 27 feb 2019

Allianz-Țiriac Pensii Private, al doilea jucător de profil, cu active de peste două miliarde de euro și mai mult de 1,6 milioane de clienți, susține că nu exclude ideea retragerii de pe piață, având în vedere noile condiții impuse de Guvern administratorilor fondurilor de pensii private, precizând că toate scenariile sunt în analiză și nu a luat încă o decizie în privința majorării capitalului social, conform OUG 114/2018, act normativ cunoscut și ca actul care a introdus “taxa pe lăcomie”, cerință a cărei rațiune economică reprezentanții administratorului nu o înțeleg.

Întrebați de Profit.ro care va fi decizia acționarilor în eventualitatea că OUG 114/2018 va rămâne neschimbată în privința infuziei de capital, respectiv dacă administratorul va fi capitalizat cu suma corespunzătoare sau obligația nu va fi respectată și, implicit, societatea va renunța la administrarea fondului de pensii și se va retrage de pe piață, reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii Private au precizat că toate scenariile sunt în analiză.

Urmărește-ne și pe Google News
2 noi produse marca Ameropa Grains CITEȘTE ȘI 2 noi produse marca Ameropa Grains
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“În acest moment, toate scenariile sunt în analiză, fără a fi luată o decizie în acest sens. Allianz -Țiriac a investit în compania de pensii administrate privat atât capital de încredere, cât și un capital financiar considerabil (circa 100 milioane de euro – n.r.). Astăzi, ca urmare a contribuțiilor a peste 1,6 milioane de participanți, gestionăm active de peste 2 miliarde de euro, din care mai mult de 300 milioane de euro reprezintă randamentele obținute în urma plasamentelor realizate. Noi nu înțelegem rațiunea economică a acestei cerințe de capital. Un capital majorat nu va ajuta în niciun fel randamentul fondurilor și nici nu poate garanta pensii viitoare mai mari pentru participanți”, au declarat pentru Profit.ro reprezentații administratorului.

„Ordonanța le cam naționalizează”. Tot mai mulți analiști cred că Guvernul desființează mascat fondurile din Pilonul 2 de pensii prin OUG 114 CITEȘTE ȘI „Ordonanța le cam naționalizează”. Tot mai mulți analiști cred că Guvernul desființează mascat fondurile din Pilonul 2 de pensii prin OUG 114

Cum a anunțat anterior Profit.ro, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la acestui an, din care jumătate din sumă până la 30 iunie, potrivit OUG 114/2018. Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%.

În cazul Allianz-Țiriac Pensii, acționarii trebuie să aducă la capitalul social 869,15 milioane de lei, de la 32,37 milioane de lei în prezent.

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, avertizează că Ordonanța de Urgență 114/2018 riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii și că mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă.

Astăzi, și Comisia Europeană a atenționat că măsurile Guvernului cresc riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România.

"Rămânem convinși de faptul că, prin protejarea scopului legal de administrare privată a fondurilor de pensii Pilon 2, acestea vor putea susține politicile de dezvoltare economică a României prin oportunitatea de a investi în proiecte de infrastructură de interes național și de a contribui ca România să devină un jucător și un campion regional (spre exemplu, achiziții participații semnificative în companii), prin posibilitatea de a finanța statul și de a contribui real la creșterea calității vieții pentru peste 7 milioane de participanți în Pilonul 2", spun reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii.

Întrebați ce se va întâmpla cu banii acumulați de fiecare participant în contul personal de pensie privată, în eventualitatea retragerii administratorului, reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii Private au punctat sec: "Pentru un plus de claritate, autoritățile ar fi mai în măsură să ofere aceste informații!".

Nici Aegon Pensii nu a luat vreo decizie în privința majorării capitalului, spune pentru Profit.ro șeful administratorului, Octavian Marius Rațiu, care adaugă că, în lipsa unei norme de aplicare, cerința impusă de OUG 114/2018 în privința capitalizării Pilonului 2 nu poate fi analizată pertinent.

Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG CITEȘTE ȘI Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG

"Cerința legată de capitalul administratorilor fondurilor de pensii private, așa cum este menționată în OUG 114/2018 ("…calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților…"), în lipsa unei legislații secundare/norma de aplicare, nu este suficient de clară pentru a putea face o analiză pertinentă în acest moment, analiză care presupune efectuarea unor calcule de rentabilitate. Orice acționar face investiții în scopul obținerii de profit. În acest context, nu a fost luată nicio decizie în acest sens", spune Rațiu.

În situația ipotetică în care un administrator s-ar retrage de pe piață, șeful Aegon Pensii afirmă că, potrivit legislației, administrarea conturilor individuale ale participantilor va fi preluată de către un administrator selectat/desemnat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru o perioadă de până la 12 luni.

În acest interval, participanții au opțiunea să se transfere la orice alt fond de pensii private de pe piață (în 90 de zile), iar la finalul intervalului (de până la 12 luni) de administrare specială, ASF repartizează participanții netransferați, în mod egal, către fondurile de pensii de pe piață din acel moment.

"În concluzie, banii acumulați în conturile individuale nu ar trebui să fie afectați, singurul lucru care se schimbă este administratorul fondului, implicit al contului individual", spune Rațiu.

Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, a început atacul în instanță. Vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale CITEȘTE ȘI Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, a început atacul în instanță. Vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale

Cu toate acestea, mai spune șeful Aegon Pensii, apar multe provocări și aspecte importante de clarificat, neacoperite de formă actuală a legislației de profil și a OUG 114/2018, una dintre acestea fiind cerința de capital pentru administratorii care rămân și cât de “echitabilă” este pentru cei care au plecat.

În plus, plecarea unor administratori va conduce la creșterea concentrării pe piață și diminuarea concurenței, fapt ce va afecta funcționarea eficientă a Pilonului 2, susține Rațiu.

ULTIMA ORĂ Grupul Telekom România nu iartă OUG 114 și ia în calcul să nu participe la licitația 5G. Majoros: Noi facem business, nu caritate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul Telekom România nu iartă OUG 114 și ia în calcul să nu participe la licitația 5G. Majoros: Noi facem business, nu caritate

Potrivit Generali Pensii, care a intrat în acest business pe termen lung, administratorul a generat pentru clienții săi un câștig de peste 610 milioane de lei în plus față de valoarea contribuțiilor și a plătit valoarea acumulată celor îndreptățiți în peste 1.600 de cazuri de pensionare anticipată sau deces.

"Sistemul de Pilon II nu a avut deficiențe din punct de vedere economic sau operațional. De aceea, nu vedem necesitatea unei majorări substanțiale de capital precum cea din noua legislație. Evidențiem că, pentru stabilitatea și profitabilitatea pe termen lung ale unui domeniu, sunt importante perspectivele viitoare. Aceste perspective trebuie acum reevaluate. Și în varianta rămânerii definitive a prevederilor OUG 114/2018, mai sunt clarificări de adus pe partea de legislație secundară. Se iau în calcul, în mod evident, toate scenariile. Însă, până când situația nu este clară, nu putem vorbi de o decizie. Desigur, considerăm esențial să continuăm un dialog constructiv cu autoritățile și să ne concentram pe beneficiul adus participanților la Pilonul II și economiei românești", a transmis compania pentru Profit.ro.

La finele anului 2018, activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) însumau 47,576 miliarde de lei, de la 39,741 miliarde de lei la 31 decembrie 2017. La debutul sistemului, în luna mai 2008, fondurile Pilon 2 au avut active de 86,45 milioane de lei, conform datelor ASF. Numărul celor care contribuie la Pilonul 2 se situează la 7,25 milioane de participanți, de la 4,156 milioane în luna mai 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
allianz-tiriac
pensii
capital
aegon