Este criză de medici de familie în România. Peste 700 de localități din țară nu au un asemenea cabinet medical. Sunt zone întregi în care doctorii, care ar trebui să asigure primul contact cu pacienții, lipsesc cu desăvârșire. Și nu puține sunt localitățile unde medicii de familie au trecut deja, demult, de vârsta pensionării, dar au rămas în câmpul muncii pentru că nu are cine să îi înlocuiască, iar pensiile sunt mici.
În pandemie, locuitorii din 8 comune vrâncene nu au medic de familie. Majoritatea sunt din zona de munte, la margine de judet, și au o populatie cuprinsă între 1.700 și 3.100 de locuitori, majoritatea bătrâni și copii. De exemplu, comuna Andreiașu, aflată la aproximativ 60 kilometri de Focșani, are în componența sa 6 sate, iar localnicii, cei mai mulți în vârstă, nu se pot deplasa kilometri buni, pe jos, până la centru, unde se afla dispensarul, arată Prima TV.
Șeful colegiului medicilor din Vrancea spune că se confruntă cu această situație de ani buni, dar nu are ce face, chiar dacă în unele zone există dispensare.
Vrancea este doar unul din multele județe care au deficit de medici de familie. Motivele sunt multe, spun cei care lucrează în domeniu.
Ca și în Vrancea, și în celelalte județe de pe listă situația cea mai grea este la sate.
O altă problemă este aceea că 37% dintre medicii de familie de acum au vârtsa de peste 60 de ani, se apropie de pensionare, dar preferă să rămână în activitate pentru că pensiile sunt mici.