O lună ne mai desparte de începutul noului an universitar, iar studenții caută deja o locuință de închiriat. Veștile nu sunt prea bune, prețurile au explodat în marile orașe. Pe primul loc la scumpiri rămâne Clujul, urmat de București și Timișoara. Cei care nu își permit o garsonieră aleg căminele studențești, dar și acolo este concurență: cereri multe, camere puține.
Universitatea din Suceava nu face față cererilor pe care le primește de la studenți. Cu o lună înainte de începerea cursurilor, tinerii se grăbesc să se înscrie. Pentru un loc în cămin plătesc între 300 și 500 lei, arată Prima News.
Sunt aproape 1.500 de locuri de cazare la Universitatea din Suceava. Cine nu mai apucă loc la stat merge la privat, adică închiriază o garsonieră cu cel puțin 100 de euro.
La Cluj-Napoca, un loc într-o cameră cu cinci paturi, la cămin, costă 120 de lei. Pentru cele cu două paturi, baie și bucătărie proprie, prețul mai urcă: 190 de lei. Studenții ar fi dispuși să dea banii, dar nu sunt camere îndeajuns. Peste 50% nu vor prinde loc nici în acest an. Așa că și ei se îndreaptă spre închirierea unui apartament. Clujul rămâne însă pe primul loc în topul celor mai scumpe chirii.
În București, chiar și cu 15% au crescut chiriile față de anul trecut. O garsonieră pornește de la 250 de euro.
Specialiștii îi sfătuiesc pe studenți să aleagă zone în apropiere de facultate și să stea departe de cele rău famate. Dacă locuiesc mai mulți, ideal ar fi ca apartamentul să fie decomandat
Important este să verifice și costul utilităților. În ceea ce privește contractul, acesta trebuie citit cu atenție și neapărat înregistrat la ANAF.