Tribunalul Vâlcea îngheață cursul de schimb franc/leu la data acordării unui credit în moneda elvețiană

Tribunalul Vâlcea îngheață cursul de schimb franc/leu la data acordării unui credit în moneda elvețiană
scris 30 oct 2015

Tribunalul Vâlcea a eliminat clauza privind riscul valutar dintr-un contract de împrumut în franci elvețieni al Credit Europe Ipotecar IFN. Instanța a dispus ca debitorul să plătească ratele la cursul de schimb de la data acordării creditului și să primească înapoi de la bancă sumele încasate în plus. Decizia este definitivă.

Românii cocoșați de ratele la creditele în franci elvețieni încep să primească vești bune pentru ei de la instanțele din țară. Tribunalul Vâlcea a admis recent cererea unui debitor de a îngheța cursul de schimb al francului la cursul de la momentul acordării, ceea ce are efect înjumătățirea imediată a ratelor lunare.

Urmărește-ne și pe Google News

„Admite apelul. Modifică în parte sentința în sensul că admite acțiunea formulată împotriva pârâtei Credit Europe Ipotecar IFN. Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar și dispune eliminarea acestuia. Stabilizează (îngheață) cursul de schimb CHF-LEU la momentul semnării contractului pentru toată perioada de derulare a contractului și denominează plățile în moneda națională. Obligă pârâta la restituirea sumelor încasate în temeiul clauzei constatată abuzivă. Menține restul dispozițiilor sentinței. Obligă intimata la 2000 lei cheltuieli de judecată către apelant. Definitivă. Pronunțată în ședința publică azi 27 octombrie 2015”, se arată în soluția pe scurt de pe portalul instanțelor de judecată.

Data la care a fost acordat creditul nu este precizată, însă creditele în franci au dispărut din piață la finele anului 2008. Între 2007 și toamna lui 2008, francul elvețian era cotat la 1,9-2,3 lei. Moneda elvețiană s-a  apreciat accelerat după 2008 și a ajuns la un maxim istoric în fața leului la începutul lui 2015, când Banca centrală a Elveției a decis să nu mai intervină în piața valutară. În prezent, francul este cotat la 4 lei.

Cum francul elvețian nu e o monedă deloc uzuală în care românii să-și câștige veniturile, riscul valutar s-a concretizat în creșterea gradului de îndatorare a debitorilor și a neperformanței în sistemul bancar.

Băncile au momit clienții cu dobânzile mai mici ale acestor împrumuturi față de cele la lei sau euro, care permiteau accesarea unor sume mai mari.

Potrivit unui oficial BNR, băncile au făcut pierderi din creditarea în franci elvețieni, unde rata creditelor neperformante este de 17%. Procentul nu include și creditele externalizate, unde băncile au marcat deja pierderile.

Tot BNR arată că debitorii în franci elvețieni sunt cei mai împovărați între persoanele fizice care au luat credite, cu un grad de îndatorare de 70%. Șase din zece români cu credite în moneda elvețiană au venituri sub media pe țară.

Tribunalul Vâlcea nu este prima instanță care decide înghețarea cursului de schimb al francului
.
La începutul lunii, Tribunalul București a decis împotriva Credit Europe Bank – bancă cu acționariat turcesc ce deține și instituția financiar nebancară Credit Europe Ipotecar -, însă decizia nu este definitivă.

Judecătoria sectorului 2 a dispus înghețarea cursului și într-un contract al Piraeus Bank, în 21 octombrie, dar decizia poate fi atacată.

Decizii similare, favorabile clienților, au fost luate și de alte instanțe din țară, împotriva unor bănci precum OTP Bank, Volksbank, Bancpost, Banca Românească, însă cele mai multe nu sunt definitive.

Pe de altă parte, practica nu este una unitară la nivelul instanțelor din România, fiind numeroase exemple în care cererile debitorilor au fost respinse.

Parlamentul dezbate un proiect de lege privind conversia creditelor în valută, la cursul zilei, dar cu un discount pentru debitori. Băncile care vor intra în program vor primi garanții de 50% din valoarea creditului rămas, se arată în proiectul de lege care vizează creditele ipotecare.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
inghetare curs chf
inghetare curs franci elvetieni
procese banci