Teatrul Nottara și-a suspendat activitatea, pe termen nedefinit, din cauza noii legi care scoate firmele din spațiile aflate la parterul blocurilor cu risc seismic, despre care Profit.ro a relatat, în premieră, încă din octombrie, insistând în repetate rânduri asupra importanței și impactului.
"Având în vedere dispozițiile Legii 282/2015, de completare și modificare a Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, vă aducem la cunoștință cu regret faptul că, începând cu data de 23.11.2015, teatrul nostru este obligat să dispună suspendarea organizării tututor spectacolelor și evenimentelor programate în sălile situate în Bd. Magheru nr. 20, sectorul 1, pe termen nedefinit. Vă asigurăm de toată disponibilitatea noastră în legătură cu recuperarea sumelor de bani aferente biletelor vândute până în acest moment, pentru spectacolele anulate. De asemenea, vă asigurăm că teatrul a depus și va depune, la toate autoritățile competente, absolut toate diligențele necesare pentru rezolvarea de urgență a acestei situații, solicitând Primăriei Municipiului București, în subordinea căreia ne aflăm, inclusiv punerea la dispoziție a unui alt spațiu, în vederea susținererii temporare a reprezentațiilor noastre", a anunțat instituția.
Managerul Nottara, Marinela Țepuș, a anunțat, săptămâna trecută, că teatrul, două cinematografe și alte centre comerciale sau instituții din 11 clădiri de pe bulevardul Magheru din București riscă să își închidă porțile, suspendând activitatea, din cauza noii legi în domeniu, primăriei urmând să îi fie cerută o nouă expertiză tehnică, conform directorului Nottara. Pe bulevardul Magheru funcționează și cinematografele Scala și Patria.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea care scoate magazine, restaurante și alte unități comerciale din spațiile în care lucrează, dacă acestea sunt la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare din această săptămână.
Legea interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Argumentul invocat este "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații".
Profit.ro a prezentat și o listă a localurilor, băncilor și magazinelor care lucrează în spații din clădiri pericol public din centrul Bucureștiului și care riscă acum să fie închise, anunțând de atunci că Teatrul Nottara și mai multe cinematografe sunt vizate.
Astfel, conform listei prezentate de Profit.ro, în imobilele din București cu cel mai ridicat risc de prăbușire la cutremur (gradul I), care prezintă pericol public, funcționează, în prezent, 54 de restaurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unități bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituții, inclusiv o universitate sau un centru de informare turistică.
La acel moment, președintele Iohannis a declarat că problema clădirilor din București cu risc seismic ridicat și a cluburilor care funcționează în astfel de imobile, prezentată de Profit.ro, este perfect adevărată, iar viitorul Guvern trebuie să ia în calcul această situație și să prezinte soluții.
Programul de guvernare prezentat în această săptămână de noul premier, Dacian Cioloș, a inclus ca prioritate aadoptarea unui program național de consolidare a imobilelor cu risc seismic ridicat.
Un cutremur puternic poate produce, în spațiile comerciale din centrul Capitalei, care implică aglomerări de persoane, tragedii cu mult mai multe victime decât cea din clubul Colectiv.