Stațiune turistică din România a rămas fără apă potabilă din cauza secetei

Stațiune turistică din România a rămas fără apă potabilă din cauza secetei
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2024

Stațiunea turistică Colibița din județul Bistrița-Năsăud, situată în apropierea lacului de acumulare cu același nume, la poalele Munților Călimani, a rămas de joi fără apă potabilă, după ce operatorul județean de apă-canal a decis sistarea, pe fondul secetei prelungite.

Societatea Aquabis a anunțat, în prima parte a zilei de joi, că sistează apa pe străzile secundare din Colibița, până la ora 19.00, pentru ca în cursul după-amiezii să vină cu un nou anunț de sistare, valabil pentru toată localitatea până vineri, la ora 14.00, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Alzheimer - A fost aprobat un tratament îndelung așteptat, blocat de UE ca periculos și considerat odată prea scump CITEȘTE ȘI Alzheimer - A fost aprobat un tratament îndelung așteptat, blocat de UE ca periculos și considerat odată prea scump
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Din cauza faptului că procesul de acumulare a apei în rezervorul care alimentează localitatea este considerabil încetinit, compania noastră anunță sistarea furnizării apei potabile astăzi, 22 august 2024, de la ora 15.45, până mâine, 23 august 2024, la ora 14.00. Acest interval de sistare este necesar pentru ca nivelul apei din rezervor să atingă cote optime, astfel încât sa putem asigura necesarul de apă”, se arată în mesajul postat pe pagina de socializare a operatorului regional de apă-canal.

Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turism Bistrița-Năsăud, Răzvan Cerceja, a precizat că sistarea furnizării apei potabile îi afectează și pe proprietarii de hoteluri și pensiuni, care se văd nevoiți să apeleze la surse alternative.

FOTO 500.000 de copaci au fost tăiați pentru o megafabrică Tesla CITEȘTE ȘI FOTO 500.000 de copaci au fost tăiați pentru o megafabrică Tesla

„Sunt afectați de lipsa apei. Trec pe sursele vechi: fântâni, puțuri etc. Toate au surse alternative, dar au probleme cu cantitatea de apă din sol, care este puțină”, a explicat Cerceja.

Probleme cu furnizarea apei potabile, din cauza secetei, au apărut, joi, și în cartierul Liviu Rebreanu al orașului Năsăud, precum și în comuna Lunca Ilvei.

VIDEO Un incendiu face ravagii pe insula Madeira CITEȘTE ȘI VIDEO Un incendiu face ravagii pe insula Madeira

De asemenea, a fost sistată apa câteva ore și pentru locuitorii de pe strada Valea Jelnei din municipiul Bistrița și din satele Jelna, Budacu de Jos, Buduș, Orheiu Bistriței, Satu Nou și Petriș, Aquabis anunțând că punctul de captare din Cușma, de unde se face alimentarea, este „considerabil afectat, debitul apei fiind foarte scăzut și insuficient pentru a asigura funcționarea serviciului de furnizare a apei la parametri optimi”.

De altfel, în localitățile alimentate cu apă de la Cușma s-a recurs în ultima perioadă la multiple sistări ale apei potabile peste noapte, pentru ca nivelul din rezervor să redevină optim.

FOTO Abonamentul special abia lansat de Wizz Air a înfuriat ONG-urile de mediu CITEȘTE ȘI FOTO Abonamentul special abia lansat de Wizz Air a înfuriat ONG-urile de mediu

Operatorul de apă-canal a adresat populației rugămintea de a folosi apa potabilă din rețeaua publică cu prudență și responsabilitate, îndeosebi în această perioadă de secetă, doar în scopuri esențiale – pentru băut, nevoi igienico-sanitare și casnice, și de a evita sau reduce frecvența acțiunilor precum irigații, spălarea trotuarelor, umplerea piscinelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
colibita
statiune
apa