Speranțele fumătorilor și ale proprietarilor de restaurante și baruri de relaxare a actualelor prevederi ale legislației privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise au fost năruite luni de plenul Camerei Deputaților, care a respins toate amendamentele favorabile practicării acestui viciu formulate de Senat.
Luni, plenul Camerei Deputaților a votat pe articole proiectul de Lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, proiect care includea mai multe amendamente adoptate de Senat care permiteau fumatul pe terase și balcoane, dar și în spații exclusiv destinate fumatului.
Marți, plenul Camerei urmează a acorda votul final proiectului de lege, care apoi va fi trimis Președinției către promulgare.
Comisiile reunite de sănătate, industrii și juridică ale Camerei Deputaților au realizat în comun raportul la proiectul de lege, raport care avea ca termen de depunere data de 28 iunie 2016 și care a fost depus cu aproape patru luni întârziere, și anume luni, 10 octombrie 2016, în aceeași zi în care proiectul a și fost votat pe articole.
CITEȘTE ȘI Fumatul ar putea fi interzis și în autovehiculele proprietate personală în care se află minori sau femei însărcinateAmendamentul la Legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice, adoptat de senatori, și care viza permiterea fumatului în “spații complet izolate și inscripționate special pentru această destinație, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop” a fost eliminat. A fost respinsă și redefinirea de către Senat a spațiului public închis ca ”orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă”.
Astfel, practic s-a revenit la actuala definiție a spațiului public, cuprinsă în legislația aflată deja în vigoare: “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți întregi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
Un alt amendament respins a fost cel adoptat de Comisia de buget al Camerei Deputaților care viza interdicția fumatului în autoturismul proprietate personală, dacă în interiorul acestuia se află minori sau femei însărcinate.Comisiile reunite de sănătate, industrii și juridică ale Camerei Deputaților, care au realizat și raportul la proiectul de lege, raport depus luni, în aceeași zi în care proiectul a și fost votat pe articole.
Legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice și care rămâne practic în vigoare, neschimbată, prin respingerea amendamentelor adoptate de Senat de către camera decizională, Camera Deputaților, a intrat în vigoare pe 17 martie. Fumătorii, care se consideră discriminați, dar și proprietari de baruri, care au constatat o reducere a vânzărilor, și-au exprimat public nemulțumirile. Mai mulți senatori, printre care Steliana Miron, Daniel Fenechiu și Răzvan Tănase, au profitat de prezența pe masa Senatului a proiectului de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe (transpunerea unei directive europene) pentru a introduce amendamente la Legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice.
Acestea au fost adoptate în Senat, însă au fost respinse luni în plenul Camerei Deputaților.