Singurul candidat la președinția CSM, ales de membrii Consiliului

Singurul candidat la președinția CSM, ales de membrii Consiliului
scris 6 ian 2016

Judecătorul Mircea Aron a fost ales noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul acestuia este de un an. Mircea Aron are o vechime de 34 de ani în magistratură și este reprezentantul Înaltei Curți de Casație și Justiție în CSM. Președintele Klaus Iohannis a lipsit de la ședința CSM. Absența șefului statului la ședințele de alegere a conducerii CSM constituie o premieră în ultimii zece ani. 

"Domnul Mircea Aron a fost ales cu o majoritate zdrobitoare", a anunțat Marius Tudose, cel care a deținut până astăzi funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Luminița Palade a fost ales vicepreședinte al CSM, în condițiile în care și pentru această funcție a existat tot o singură candidatură. 

Urmărește-ne și pe Google News

Dezbaterile de astăzi au scos la iveală divergențe de opinie între proaspătul ministru al Justiției Raluca Prună și noul președinte al CSM, Mircea Aron. Acestea au vizat o mai mare implicare a asociațiilor magistraților în luarea deciziilor, dar și eventuale modificări legislative în domeniul justiției.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mircea Aron este membru al CSM din 2011, ca reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție și a mai candidat, fără succes, pentru funcția de președinte al Consiliului în 2013.

Aron a activat ca procuror începând din 1981, pentru a deveni, apoi, procuror militar în 1990 și judecător militar, în 1992. A mai ocupat funcția de secretar general adjunct al CSM între 1998 și 2002. 

În anul 2015 a intrat în atenția presei după ce a făcut declarații controversate în cadrul unei ședințe a Comisiei Juridice a Senatului, criticând "spectacolul cătușelor".

Mircea Aron a absolvit Facultatea de Drept din București în 1981, atunci când avea 29 de ani, după cum notează în propriul C.V. de pe site-ul CSM. Aron nu precizează ce a făcut până la vârsta de 25 de ani, atunci când a fost admis la Drept.

CSM are un rol important în 2016, în condițiile în care va trebui să avizeze noii șefi ai Parchetului General și DNA, dar și noua conducere a ICCJ, în contextul în care mandatele lui Tiberiu Nițu, Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu expiră anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
csm
presedinte