Singurul candidat la președinția CSM, ales de membrii Consiliului

Singurul candidat la președinția CSM, ales de membrii Consiliului
Cristian Vasilcoiu
Cristian Vasilcoiu
scris 6 ian 2016

Judecătorul Mircea Aron a fost ales noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul acestuia este de un an. Mircea Aron are o vechime de 34 de ani în magistratură și este reprezentantul Înaltei Curți de Casație și Justiție în CSM. Președintele Klaus Iohannis a lipsit de la ședința CSM. Absența șefului statului la ședințele de alegere a conducerii CSM constituie o premieră în ultimii zece ani. 

"Domnul Mircea Aron a fost ales cu o majoritate zdrobitoare", a anunțat Marius Tudose, cel care a deținut până astăzi funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Luminița Palade a fost ales vicepreședinte al CSM, în condițiile în care și pentru această funcție a existat tot o singură candidatură. 

Urmărește-ne și pe Google News

Dezbaterile de astăzi au scos la iveală divergențe de opinie între proaspătul ministru al Justiției Raluca Prună și noul președinte al CSM, Mircea Aron. Acestea au vizat o mai mare implicare a asociațiilor magistraților în luarea deciziilor, dar și eventuale modificări legislative în domeniul justiției.

Mircea Aron este membru al CSM din 2011, ca reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție și a mai candidat, fără succes, pentru funcția de președinte al Consiliului în 2013.

Aron a activat ca procuror începând din 1981, pentru a deveni, apoi, procuror militar în 1990 și judecător militar, în 1992. A mai ocupat funcția de secretar general adjunct al CSM între 1998 și 2002. 

În anul 2015 a intrat în atenția presei după ce a făcut declarații controversate în cadrul unei ședințe a Comisiei Juridice a Senatului, criticând "spectacolul cătușelor".

Mircea Aron a absolvit Facultatea de Drept din București în 1981, atunci când avea 29 de ani, după cum notează în propriul C.V. de pe site-ul CSM. Aron nu precizează ce a făcut până la vârsta de 25 de ani, atunci când a fost admis la Drept.

CSM are un rol important în 2016, în condițiile în care va trebui să avizeze noii șefi ai Parchetului General și DNA, dar și noua conducere a ICCJ, în contextul în care mandatele lui Tiberiu Nițu, Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu expiră anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
csm
presedinte