Zeci de persoane aparținând comunității etnice rome din România figurează printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil, relatează miercuri agenția de presă Reuters.
Unii dintre cei care au trecut frontiera le-au explicat într-o engleză stricată polițiștilor de frontieră americani care i-au prins în apropierea râului că sunt români, arată Agerpres.
Zeci astfel de persoane au trecut granița dintre Mexic și SUA, în sudul Texasului, în ultimele săptămâni pentru a cere azil, evidențiind originile îndepărtate ale unora dintre migranții care au contribuit la faptul că arestările la graniță din ultimele luni au atins un nivel record în ultimii 20 de ani.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiReporteri ai agenției de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranți, pe plute, în luna mai. Migranții cu care au discutat jurnaliștii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului și că vor să ceară azil în SUA.
Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de excluziune socială și discriminare, scrie agenția de presă citată.
Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat granița cu SUA în diferite puncte de-a lungul graniței cu Texasul, potrivit unui fotoreporter Reuters.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%Agenții poliției americane de frontieră au reținut 2.217 români până acum în 2021, un număr mult mai mare decât cei 266 de arestați în 2020 și cei 289 în 2019, conform datelor furnizate de Agenția americană pentru control vamal și protecția frontierelor.
Margareta Matache, director al Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, susține că mulți romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuții și condiții economice nefaste, alimentate parțial de pandemia de COVID-19.