Noile măsuri dispuse de autorități privind obligativitatea purtării măștilor de tip medical sau de tip FFP2 în toate spațiile închise și deschise se referă la excluderea măștilor textile, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Obligativitatea va intra în vigoare din 8 ianuarie.
"Este vorba de trecerea de la măștile textile, care, mai ales în condițiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că e utilizată probabil de marea majoritate a cetățenilor", a declarat Alexandru Rafila, după ședința de Guvern, citat de News.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produsAcesta a menționat că măștile medicale sunt "mult mai utile" și reprezintă "o barieră eficientă în calea transmiterii" virusului.
"Nu e vorba de o restricție, e vorba pur și simplu de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști acolo unde există aglomerații sau interacțiuni cu alte persoane”, a adaugat Rafila.
Întrebat ce consecințe ar suporta cei care vor purta în continuare măști textile sau de plastic, Rafila a răspuns: "Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care... e același lucru ca și când nu porți mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măști care are o eficiență (...) cred că e o chestiune de bun simț. (...) O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măști”.
Acest tip de măști sunt considerate mai eficiente, dar sunt și mai scumpe - raportat la durata mai scurtă de utilizare - comparativ cu alte tipuri de măști, din pânză simplă de exemplu, folosite însă astăzi de numeroase persoane. Autoritățile interzic astfel, de exemplu, măștile din plastic sau textile.
În unele țări, măștile FFP2 - care au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi - au devenit obligatorii în locurile publice încă de anul trecut. De asemenea, alte țări au recomandat populației să poarte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție.
Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Se exceptează de la măsura prevăzută următoarele categorii de persoane:
CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produsa) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuăCNSU propune totodată o serie de măsuri privind funcționarea agenților economici, în funcție de incidența ratei de infectare cu Covid-19.
Astfel, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
Se propune ca organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
În schimb, cinematografele, instituțiile de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise vor avea activitatea permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale vor fi permise cu participarea publicului până la 50%din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00- 22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
În aschimb, aceleași activități vor fi pernise până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
Participarea va fie permisă ca și până acum doar pentru persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
CITEȘTE ȘI Românii, pe ultimul loc în UE la consumul de fructe și legume. Doar 2% dintre români consumă numărul de porții recomandat. Cum este în alte țăriActivitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Aceste unități vor fi deschise cu activite până la 30% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.
Reguli similare sunt propuse și pentru operatorii de jocuri de noroc și pentru târguri și bâlciuri.
Activitatea sălilor de sport/fitness va fi permisă, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
Sălile de fitness vor putea funcționa fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
Regulile sunt valabile și pentru piscinele publice.
Organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să fie permisă doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
Aceleași activități vor fi permise fie permise doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 100 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.