Sterilizarea pisicilor de rasă comună, cu sau fără stăpân, ar urma să fie obligatorie, așa cum este în cazul câinilor de rasă comună, prevede un proiect de lege al actualei puteri analizat de Profit.ro. Pentru a facilita sterilizarea, autoritățile locale vor putea subvenționa programe de sterilizare dedicate animalelor, inclusiv pentru cele cu stăpân și prin asociații de profil, iar Ministerul Agriculturii va putea aloca fonduri pentru cele fără stăpân.
De ce este important: Legislația stabilește acum că este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, fără a face vreo mențiune la pisici.
Ca urmare, proiectul propune completarea legislației în vigoare prin includerea pisicilor de rasă comună, alături de câini, în categoria animalelor pentru care sterilizarea este obligatorie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În același timp, inițiatorii propun completarea legislației în vigoare pentru a da posibilitatea autorităților locale să subvenționeze costurile sterizilării câinilor și pisicilor de rasă comună, inclusiv a celor cu stăpân, și prin asociații de profil, iar Ministerului Agriculturii să finanțeze programe pentru câini și pisici fără stăpân.
”Finanțarea de la bugetul de stat este în acest moment necesară, pentru a realiza toate obiectivele menționate. Prin modificãrile aduse, administrația locală poate să susțină financiar asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor, cu condiția ca acestea să asigure serviciile medical-veterinare necesare. Foarte mulți cetățeni se confruntă cu lipsa de resurse pentru acțiuni de sterilizare, iar fără sprijin în acest domeniu, animalele continuă să se înmulțească necontrolat”, arată inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Reguli pregătite: Comercianții nu vor putea impune furnizorilor clauze privind recuperarea amenzilor sau mărfii confiscateCa urmare, proiectul prevede că autoritățile administrației publice locale vor putea asigura din bugetul local subvenționarea costurilor pentru sterilizarea, identificarea și inregistrarea atât a câinilor, cât și a pisicilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unităților administrativ teritoriale.
Consiliile locale și județene vor putea încredința și subvenționa din bugetul local realizarea acțiunilor de sterilizare a câinilor și pisicilor către asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor, cu obligația asigurării de către acestea a serviciilor medical-veterinare.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), va putea aloca fonduri de la bugetul de stat pentru sprijinirea programelor de sterilizare a câinilor și pisicilor fãră stăpân, mai prevede proiectul.