Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marți, că ”sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova, fiind trimise în Portugalia teste ale căror rezultate ar trebui să fie disponibile în zilele următoare, el arătând că "ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România", în condițiile în care nu există vaccin și singura soluție ar fi uciderea porcilor și, în plus, distrugerea cadavrelor.
”Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate, împreună cu colegii din Republica Moldova, pentru a sesiza la timp și a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova și nu știu dacă trebuie să așteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum și cred că este cazul ca instituțiile abilitate - MAI, Poliția de Frontieră, IGSU, colegii veterinari și de fapt autoritățile locale, reprezentanții tuturor acestor instituții - să ia toate măsurile necesare pentru a preveni”, a declarat Irimescu, la Palatul Parlamentului, citat de news.ro.
El a spus că, dacă în România ar fi un focar de pestă porcină, pagubele ar fi "de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde”.
CITEȘTE ȘI FOTO cANALIZArea Bucureștiului: În așteptarea unei investiții de 1 miliard de euro din partea statului, rețeaua de canalizare găzduiește murături, porci și vaci”Pagubele pot să fie de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde. Această experiență nefastă din alte state membre a demonstrat că cifrele pot fi spectaculoase, în ghilimele, desigur, și ar fi un dezastru pentru România ca maladia să pătrundă și să afecteze populația de porcine. Nu există vaccin și singura soluție este uciderea porcilor și, în plus, distrugerea cadavrelor, deci ar fi probleme enorme în care practic o mare parte a economiei s-ar concentra că contracareze această boală”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Irimescu a atras totodată atenția că cetățenii trebuie să fie avertizați asupra riscului pestei porcine, pentru că aceștia ”pot contribui esențial la propagarea și la intrarea acestei boli în țară prin importul de produse de origine animală”.
La rândul său, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Radu Roatiș Chețan, a spus că în România există peste 4 milioane de porci, atât în ferme, cât și în gospodării.
”Polonia este infestată, Lituania, Letonia sunt țări care au făcut și ele eforturi considerabile Noi suplimentăm și încercăm să fim extraordinar de drastici. Am solicitat ANAF să închidă posturile de trecere la frontieră. Vom solicita măsuri care trebuie și facem sprijin la populație să le înțeleagă - vorbim de un efort unitar pentru a salva România”, a declarat președintele ANSVSA.
Atât Irimescu, cât și președintele ANSVSA au atras atenția că, pentru a combate pesta porcină, toate instituțiile statului trebuie să lucreze împreună.