Judecătoria Pătârlagele obține modificarea conflictului de interese, la CCR

Judecătoria Pătârlagele obține modificarea conflictului de interese, la CCR
scris 6 oct 2015

Conflictul de interese nu poate fi aplicat în mediul privat - a stabilit Curtea Constituțională a României, care a fost sesizată de Judecătoria Pătârlagele (județul Buzău). CCR pune în vedere Guvernului și Parlamentului să redefinească și nouțiunea de "raporturi comerciale", după ce a constatat că aceasta nu mai are acoperire în legislație.

Guvernul și Parlamentul trebuie să modifice articolul 301 din Codul Penal, care incriminează conflictul de interese. Asta după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a admis o excepție ridicată de Judecătoria Pătârlagele, într-un dosar în care primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu, este acuzat de abuz în serviciu. 

Urmărește-ne și pe Google News

CCR a stabilit că sintagma "raporturi comerciale" din definiția conflictului de interese, "nu mai este expres definită prin legislația în vigoare". Mai mult, Curtea a hotărât și că art 308 din Codul Penal este neconstituțional, deoarece face trimitere la funcțiile ocupate "în cadrul oricărei persoane juridice", adică nu numai într-o instituție de stat, ci și într-o firmă privată. "Curtea a apreciat că incriminarea conflictului de interese în mediul privat nu poate fi justificată, întrucât valoarea socială ocrotită prin incriminarea infracțiunii de conflict de interese o constituie asigurarea corectitudinii și integrității exercitării atribuțiilor de către funcționarul public", explică judecătorii constituționali.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Actuala formă a articolelor din Codul Penal declarate neconstituționale:

Art.301 alin.(1) din Codul Penal: „(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în RAPORTURI COMERCIALE ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Art.308 alin.(1) din Codul Penal: „(1) Dispozițiile art. 289-292, 295, 297-301 și 304 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori ÎN CADRUL ORICĂREI PERSOANE JURIDICE”.

Parlamentul și Guvernul au la dispoziție 45 de zile să modifice cele două articole din Codul Penal, altfel acestea nu vor mai putea fi aplicate deloc.

viewscnt
Afla mai multe despre
conflict
interese
curte
constitutionala
patarlagele