Isărescu se opune publicării salariilor directorilor din BNR: Există concurență instituțională!

Isărescu se opune publicării salariilor directorilor din BNR: Există concurență instituțională!
scris 8 aug 2016

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, se opune publicării salariilor directorilor din banca centrală, având în vedere că aceștia lucrează într-o piață internațională și trebuie plătiți concurențial cu cei din alte țări.

El este de acord cu publicarea tuturor veniturilor membrilor Consiliului de Administrație, dar afirmă că, la nivel de directori și șefi de servicii, salariile trebuie să rămână confidențiale din considerente care țin de piața muncii.

Urmărește-ne și pe Google News

"Spre sfârșitul lunii, Consiliul de Administrație va veni și va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem și cu directorii, și pe la șefii de servicii sau rămânem doar noi, cei din CA (...) Eu, personal, am să mă opun și am să votez împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituție este una care lucrează în piața internațională. Și veți vedea că, în afară de 3—4 bănci nordice, nicio țară europeană nu își publică salariile directorilor, pentru că ele fac parte din concurența instituțională. Eu optez pentru asta. Nu știu ce va face CA, dar trebuie să luăm o hotărâre și aici, pentru că altfel intervine o suită de discuții pe această temă a salarizării care nu este benefică Băncii Naționale", a spus Isărescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

Joi, Isărescu a dezvăluit că are un salariu lunar de 13.601 euro. Anunțul a fost făcut după ce, în ultima vreme, au fost publicate mai multe presupuneri legate de suma încasată de Isărescu.

Și, totuși, cât câștigă Mugur Isărescu pentru activitatea sa de la Banca Națională a României? Săptămâna trecută, el a indicat venituri de 61.203 lei (13.731 euro) pe lună din salariul net și indemnizația de conducere, însă ulterior au venit contestatari în opinia publică,  potrivit cărora câștigul ar fi mai mare dacă includem bonusuri.

Depășește remunerația sa totală de la BNR nivelul de 40 de salarii medii pe economie, reperul care a declanșat în urmă cu 6 ani scandalul care l-a avut în centru pe șeful băncii centrale din Ungaria? Guvernatorul nu a răspuns la această întrebare a Profit.ro, indicând faptul că vom avea detalii după decizia Consiliului de Administrație al Băncii Naționale în această privință.

În anul 2010, opinia publică din Ungaria a fost contrariată când a aflat că guvernatorul băncii centrale din această țară avea un câștig de 8 milioane de forinți, echivalentul a 30.000 de euro și a 40 de salarii medii. Dacă luăm în calcul ultimele date de la Statistică privind câștigul mediu, rezultă că, în cazul guvernatorului Isărescu, „punctul de fierbere” ar trebui să fie de 83.440 de lei (18.720 euro) pe lună. El nu a indicat dacă veniturile totale sunt sub sau peste acest reper. A afirmat doar că trebuie să avem răbdare până la decizia CA al BNR: „Așteptați și dumeavoastră. Cum să depășească?! Nu v-am spus și dumneavoastră care este venitul?!”

Ar urma să aflăm în urma deciziei Consiliului de Administrație, atunci când vor fi prezentate și date comparabile cu alte bănci centrale, dar și remunerarea în funcție de numărul de atribuții. „Nu țin de mine. Salariul meu se cunoștea dinainte. Sub o formă sau alta, toată lumea știa pe unde se situează”, spune Isărescu.

Supărare pe spectacolele de muppets, boggist și moderatorul cu batiste pe piept

Chestiunile cu participarea la profit a angajaților BNR este supradimensionată, iar ideea că s-a făcut profit cu banii de la FMI este chiar aberantă, apreciază guvernatorul. „Pe mine m-a deranjat foarte mult chestia asta cu profitul...”, spune acesta.

Multe dintre emisiunile televizate pe această temă au fost caracterizate de guvernator drept „spectacole cu muppets”, cu adăugirea că instituția sa oferă răspunsurile publice, dar nu poate interveni de fiecare dată când spune ceva „bloggistul” sau „moderatorul cu batiste pe piept”.

„Nu se poate așa... Nu putem intra în orice dezbatere cu televiziunile și cred că facem bine”, a conchis Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
directori
salariu