Guvernul a stabilit, miercuri, un grup de lucru pentru elaborarea unui nou proiect de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care va fi adoptat până la mijlocul lunii februarie, în urma consultării cu partenerii sociali.
Discuțiile pe marginea noului proiect de lege vor începe joi, 14 ianuarie, cu participarea tuturor autorităților publice și partenerilor sociali, urmând să fie finalizate la începutul lunii februarie, astfel încât în jur de 10 februarie noul proiect să poată fi adoptat de Guvern.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că elaborarea legii vor porni de la varianta elaborată deja de Guvernul Ponta, pentru a nu se irosi negocierile purtate anterior cu toți partenerii.
Noul poiect de lege va include și o serie de criterii de perfomanță, a susținut Suciu, care a subliniat că în prezent în sistemul bugetar există 110 de clase de salarizare, dintre care 24 se suprapun ca urmare a numeroaselor majorări ale salariului minim din ultimii ani.
Suciu a mai arătat că în urma diferitelor schimbări de salarizare, în sistemul bugetar s-a ajuns ca persone cu vechime considerabilă să câștige mai puțin decât debutanții pe aceleași funcții sau ca pesoane cu studii superioare să fie plătite la același nivel cu persoane cu studii medii.
Grupul de lucru pentru întocmirea proiectului de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va fi format, pe lângă doi reprezentanți ai confederațiilor sindicale, din câte un secretar de stat și două-trei persoane din Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, al Ministerului Finanțelor Publice, al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și al Ministerului Justiției. Grupul de lucru va funcționa sub coordonarea Ministerului Muncii, care va asigura și secretariatul tehnic, iar ședințele grupului de lucru vor fi prezidate de ministrul Muncii.
Executivul a stabilit, totodată, un grup de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Grupul va elabora principiile unui mecanism legal de majorare automată a salariului minim brut în plată pe țară, astfel încât acesta să poată funcționa pentru viitoarele majorări de acest fel. Potrivit Guvernului, România este una dintre cele șapte state din UE care nu dispune de un astfel de mecanism automat de creștere a salariului minim.
Sistemul bugetar are în prezent circa 1,2 milioane de angajați, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total de salariați din economie.
Salarizarea în acest domeniu a fost reglementat încă din 2010 printr-o lege care nu a fost însă niciodată aplicată, fiind amânată de la un an la altul pe motiv că nu sunt suficienți bani la buget pentru majorările salariale prevăzute în document.
Și fostul Guvern Ponta a elaborat un proiect al legii salarizării cu intenția de a-l aplica în trepte, începând cu acest an, dar demisia premierului și schimbarea Cabinetului a blocat acest proiect.
CITEȘTE ȘI Ce scuze inventează angajații pentru a lipsi de la muncăLa sfârșitul anului trecut, Profit.ro a anunțat, citând surse oficiale, că noul prim-ministru Dacian Cioloș nu este adeptul unor majorări salariale globale în sectorul public, urmând să insiste pentru un echilibru între nivelul remunerațiilor și cel al investițiilor publice și al cheltuielilor de dezvoltare, iar informația a fost confirmată ulterior prin adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență care relevă că salariile și sporurile bugetarilor nu vor fi majorate unitar pe întreaga durată a anului 2016, urmare a unei noi blocări a Legii salarizării.