Guvernul promite sindicatelor că salariul minim urcă la 1.200 lei din ianuarie

Guvernul promite sindicatelor că salariul minim urcă la 1.200 lei din ianuarie
scris 18 dec 2015

Reprezentanții Guvernului au promis sindicatelor că salariul minim brut va fi majorat la 1.200 lei începând cu prima zi a anului viitor, în baza unei hotărâri de guvern care va fi aprobată pe 30 decembrie, urmând doar să mai fie stabilit dacă impozitele și taxele aferente acestui salariu vor fi similare celor unei remunerații de 1.050 lei sau dacă majorarea va fi acordată necondiționat de modul de impunere, a declarat pentru Profit.ro liderul sindical Bogdan Hossu.

Asigurările au fost primite de către sindicaliști într-o întâlnire avută, vineri, cu oficialii Ministerului Muncii.

Urmărește-ne și pe Google News

"Avem promisiunea că salariul minim va fi majorat la 1.200 lei din ianuarie 2016. Mai trebuie doar stabilită una dintre cele două variante luate în calcul: salariu minim de 1.200 lei - pentru care există un consens al tuturor actorilor sociali - dar cu impozite și taxe egale cu cele calculate pentru un salariu de 1.050 lei și, respectiv, un salariu minim de 1.200 lei necondiționat, această ultimă variantă fiind cea a sindicatelor", a spus Hossu.

El a precizat că varianta finală va fi stabilită pe 28 decembrie, într-o reuniune Guvern-patronat-sindicat, iar hotărârea de guvern prin care salariul minim brut va fi majorat la 1.200 lei din 1 ianuarie 2016 va fi adoptată de Guvern pe 30 decembrie.

Ideea ca salariul minim pe economie să fie majorat la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, dar cu condiția ca taxele și impozitele să fie plătite la salariul minim de 1.050 de lei a fost susținută și de Patronatul Național Român, plafonare a taxelor și impozitelor menținută doar pentru anul viitor.

Conform calculelor Profit.ro, la un salariu brut de 1.200 lei, angajatul primește 878 lei, iar costul total suportat de către angajator se ridică la 1.476 lei, în timp ce la un salariu brut de 1.050 lei angajatul primește "în mână" 777 lei, iar costul total al angajatorului este limitat la 1.292 lei.

Guvernul Ponta a promis majorarea salariului minim la 1.200 lei începând cu 1 ianuarie 2016, însă Cabinetul Cioloș nu a adoptat o astfel de măsură, anunțând că vrea să analizeze mai întâi mai multe scenarii privind impactul creșterii salariului minim pentru mediul privat.

Analize preliminare ale Guvernului, prezentate de Profit.ro, relevă că majorarea salariului minim pe economie ar crea dificultăți numeroaselor firme aflate în acest moment în insolvență, iar sectoarele în cea mai mare măsură afectate de o eventuală majorare sunt industria mobilei și cea textilă.

Între timp, însă,  liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a atenționat pe premierul Dacian Cioloș, în mai multe rânduri, că parlamentarii social-democrați, care votează proiectele Guvernului, nu acceptă ca salariul minim să nu fie majorat din prima zi a anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
sindicate
salariu