Guvernul pregătește „creditul fiscal”. Cum veți primi banii înapoi pentru unele bonuri de cumpărături

Guvernul pregătește „creditul fiscal”. Cum veți primi banii înapoi pentru unele bonuri de cumpărături
Profit.ro
Profit.ro
scris duminică, 20:08

Românii care cer bonul fiscal la anumite servicii și magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier, ar putea primi reduceri de taxe și chiar și sume de bani înapoi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Prin această măsură, statul își dorește să elimine evaziunea uriașă din aceste domenii. De exemplu, la cumpărături de 5.000 de lei, românii ar putea primi înapoi 500 de lei. În acest mod, aceștia vor fi încurajați să ceară bonul fiscal.

VIDEO Polițiștii din Vama Veche, “cazați” într-un sediu nou. Cât a costat? CITEȘTE ȘI VIDEO Polițiștii din Vama Veche, “cazați” într-un sediu nou. Cât a costat?

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, arată că sistemul, care este numit și credit fiscal, se află în pregătire. O perioadă, statul a organizat și Loteria bonurilor fiscale, desființată ulterior.

"Un fel de deduceri pe care le-ar avea contribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare", a explicat ministrul la Antena 3.

Guvernul monitorizează zborurile anulate care au legătură cu aeroporturile românești și îi sfătuiește pe românii afectați să solicite despăgubiri CITEȘTE ȘI Guvernul monitorizează zborurile anulate care au legătură cu aeroporturile românești și îi sfătuiește pe românii afectați să solicite despăgubiri

Pentru a putea beneficia de reduceri, persoanele fizice trebuie să se înscrie în Spațiul Privat Virtual de la ANAF.

"Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 de lei. Ai cerut chitanță, în acel moment pe bonul fiscal ți-a apărut codul numeric personal și în sistemul nostru de evidență fiscală, după CNP, ți se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii", a adăugat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

La cheltuieli în valoare de 5.000 lei pe lună, spre exemplu, valoarea creditului fiscal sau cash-back-ul ar putea fi de 10% din sumă.

ULTIMA ORĂ Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Cu cât cresc facturile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Cu cât cresc facturile

"Înseamnă că ai 500 de lei pe care poți să-i folosești fie să-ți compensezi alte impozite și taxe pe care le datorezi, fie să ți se ramburseze pur și simplu", mai spune ministrul.

Pe de altă parte, statul se gândește și la o măsură precum reducerea impozitului pe venit. Valoarea creditului fiscal acumulat va putea fi verificată de angajatori.

Măsura a fost recomandată și de Banca Mondială. Ministerul Finanțelor s-a inspirat din modelul portughez, însă un sistem similar există și în Spania.

Parlamentul pregătește terenul pentru interzicerea centralelor de apartament în unele blocuri. Cum vor mai fi încălzite locuințele CITEȘTE ȘI Parlamentul pregătește terenul pentru interzicerea centralelor de apartament în unele blocuri. Cum vor mai fi încălzite locuințele

Toate aceste deduceri cer din partea Guvernului o mulțime de schimbări. De exemplu, bonurile fiscale vor avea cod QR.

VEZI AICI ȘI DECIZIE Guvern - facturile în relația B2C se raportează în e-Factură, opțional de la 1 iulie și obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Pe bonurile fiscale apare cod QR, iar casele de marcat care nu pot tipări, trebuie înlocuite în 2 ani

viewscnt
Afla mai multe despre
bonuri fiscale
credit