ANAF a amânat cu 4 luni, până în vară, vânzarea la licitație a unei mașini folosite în trecut de Nicolae Ceaușescu, după ce la o primă încercare nu a reușit să atragă cumpărători și ar fi trebuit să reducă prețul cu 25%. ANAF a fost nevoită să inițieze o expertiză a mașinii pentru a verifica dacă face parte din patrimoniul cultural național, după ce un expert autorizat de Ministerul Justiției a transmis o sesizare. Automobilul Aro 304 aparține în prezent omului de afaceri Ovidiu Tender, de la care statul încearcă să recupereze bani după ce acesta a fost condamnat în 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom.
Pentru mașina Aro, produsă în 1977 și cu peste 70.000 de kilometri la bord, ANAF a vrut să obțină inițial 137.500 de lei (circa 29.000 de euro), sumă care nu include și TVA. După eșecul prmei tentative, la care nu s-au prezentat cumpărători, ANAF a anunțat o nouă licitație, la prețul redus de 103.125 lei (21.740 euro), însă acum aceasta a fost amânată până în vară.
"În urma sesizării trimise de un expert judiciar autorizat de Ministerul Justiției în specializarea „Patrimoniu cultural” și în conformitate cu prevederile Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, deoarece autoturismului ARO 304 este susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național, Direcția generală executări silite cazuri speciale, prin Serviciul executări silite cazuri speciale regional competent, a procedat la amânarea licitației pentru o perioadă de patru luni, în vederea expertizării bunului de către experți sau specialiști acreditați de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor. Perioada de patru luni a fost stabilită având în vedere prevederile legale incidente, ținând cont de făptui că expertizarea se efectuează în cel mult 3 luni, Iar pentru efectuarea procedurii de reluare a licitației, în cazul în care bunul mobil nu este clasat, a fost rezervată o perioadă de o lună de zile", a transmis ANAF pentru Profit.ro.
Prima licitație a fost pe 31 ianuarie, iar cea de-a doua, amânată, ar fi trebuit să fie organizată pe 7 martie. La finele lunii februarie, Profit.ro a scris, citând informații din cadrul ANAF, că expertiza a fost amânată pentru o expertiză a mașinii.
CITEȘTE ȘI "Alexa, lucrezi pentru SRI?" Angajați români ai centrului Amazon din Pipera ascultă înregistrările audio făcute de asistentul digital în locuințele clienților din întreaga lumeAutoturismul este un model ARO 304 pe benzină, de culoare gri, cu o capacitate de 2.495 cmc și 72.453 kilometri parcurși.
Prețul ridicat a fost justificat de ANAF prin mențiunea că "autoturismul a fost utilizat de fostul președinte al României Nicolae Ceaușescu".
Documentul cu anunțul pentru a doua licitatie, cu preț redus,dar acum amânată, poate fi văzut aici
Documentul cu anunțul privind prima licitație poate fi văzut aici
CITEȘTE ȘI Vot final în Parlament, după un articol Profit.ro: Statul nu va confisca banii dezvoltatorilor imobiliariUn Mercedes care i-a aparținut lui Ceaușescu a fost vândut în 2016 cu aproape 50.000 de euro în Germania
Un autoturism Mercedes care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu a fost cumpărat contra sumei de 49.450 euro, la licitația organizată, sâmbătă, la Stuttgart, de casa de licitații Bonhams, în prezentarea mașinii fiind menționat sistemul de siguranță instalat de Securitate, în anii 1970. Banii vor fi donați unei fundații din România, potrivit casei de licitații. Nicolae Ceaușescu era deja în fruntea statului român de câțiva ani, când și-a achiziționat acest Mercedes-Benz 350 SL, în 1973.
”Poporul român a îndurat un deceniu de austeritate dureroasă, pentru ca dictatorul să plătească datoria externă a României, cauzată, de altfel, de împrumuturile sale nesăbuite din anii 1970, care, fără dubiu, au fost folosite, printre altele, și la achiziționarea acestui Mercedes”, se arată în prezentarea casei de licitații Bonhams.