Fiscul va afla direct, din baza de date a ICI, cine sunt proprietarii domeniilor.ro. La acest moment, în Parlament există o discuție privind prezentarea publică a datelor de contact ale persoanelor fizice care dețin domenii web fără consimțământul acestora, proiect însă blocat, după cum a anunțat Profit.ro, deoarece încalcă normele UE.
Agenția Națională de Administrare Fiscală și Institutul National de Cercetare Dezvoltare în Informatică – I.C.I. Bucuresti vor semna un protocol de colaborare, în vederea schimbului de informații, care să permită accesul direct al Fiscului și la datele de identificare ale deținătorilor de domenii cu extensia.ro.
ICI Bucuresti va pune la dispoziția ANAF datele necesare pentru ''îndeplinirea atribuțiilor care îi revin privind colectarea veniturilor și prevenirea și combaterea evaziunii și fraudei fiscale''. Protocolul are ca obiect colaborarea părților în vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI București ale deținătorilor domeniilor cu extensia .ro, înregistrate în serviciul RoTLD (www.rotld.ro), a anunțat astăzi ANAF.
CITEȘTE ȘI Fiscul ridică semnificativ pragurile sub care datoriile companiilor, PFA și persoanelor fizice nu mai pot fi prezentate public pe siteDirecția Generală Tehnologia Informației din cadrul ANAF va asigura aplicația informatică de interogare domeniu/vizualizare răspuns, prin care vor fi obținute informații despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din România.
Compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucuresti, va dezvolta un serviciu web prin care vor fi transmise informațiile.
Profit.ro a anunțat, la finele anului trecut, că în Parlament este în dezbatere un proiect care prevede ca datele de contact ale persoanelor fizice ce dețin domenii web să fie prezentate public fără consimțământul acestora. Proiectul a fost respins de senatori, după ce Guvernul a arătat că o astfel de măsură încalcă normele Uniunii Europene.
În prezent, aceste date nu sunt dezvăluite grație Legii protecției persoanelor și a datelor cu un caracter personal. Doar deținătorii de domenii web persoane juridice pot fi aflați de către public.