EXCLUSIV RADET și PMB au dat în judecată ANRE, reclamând prețul energiei termice livrate de ELCEN

EXCLUSIV RADET și PMB au dat în judecată ANRE, reclamând prețul energiei termice livrate de ELCEN
scris 14 ian 2016

RADET și Primăria Municipiului București au dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), reclamând faptul că modalitatea în care ANRE a stabilit prețul reglementat al energiei termice livrate anul acesta de Electrocentrale București (ELCEN) către RADET este incorectă, iar rezultatul - total defavorabil Regiei de Termoficare.

Astfel, RADET și PMB au cerut anularea deciziei ANRE din noiembrie anul trecut de stabilire a prețului reglementat pentru energia termică livrată în anul 2016 de centralele ELCEN CET Sud, CET Vest, CET Progresu și CET Grozăvești.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, cele două instituții au cerut suspendarea ordinelor ANRE de instituire și modificare a metodologiei de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă în centrale de cogenerare ce beneficiază de schemă de sprijin prin bonus de cogenerare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reevaluări masive în portofoliul energetic al FP: Hidroelectrica - plus 22%, CE Oltenia – minus 42% CITEȘTE ȘI Reevaluări masive în portofoliul energetic al FP: Hidroelectrica - plus 22%, CE Oltenia – minus 42%

Cele două cereri au fost depuse la Curtea de Apel București, dosarele fiind înregistrate pe rolul instanței pe 4, respectiv 11 ianuarie 2016.

"Modul în care a fost stabilit prețul reglementat de livrare a energiei termice la ELCEN ne este total defavorabil. Practic, este vorba de o subvenție încrucișată, costurile de producere a energiei electrice sunt descărcate pe prețul de livrare a energiei termice pentru RADET, ceea ce este ilegal", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al RADET, Valentin Vițalariu.

Mai precis, este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM. 

Consumul național de electricitate a crescut cu 5,9% în primele 11 luni ale anului trecut CITEȘTE ȘI Consumul național de electricitate a crescut cu 5,9% în primele 11 luni ale anului trecut

Problemă mai veche

Potrivit lui Vițalariu, din 2009 încoace, prețul reglementat cu care ELCEN livrează RADET energie termică a crescut cu peste 40%. 

Anul trecut, ANRE a majorat cu peste 10% față de 2014 prețul energiei termice livrate de ELCEN pentru populație, motivându-și decizia prin creșterea prețurilor la gazele naturale preluate de ELCEN din rețeaua de distribuție, în condițiile în care costul gazelor are o pondere de circa 80% în prețul energiei termice.

Pe de altă parte, potrivit ANRE, de la 1 ianuarie 2016, prețul reglementat cu care ELCEN livrează energie termică RADET a fost redus cu 3,5% față de 2015.

Șeful diviziei explorare-producție a Petrom, trimis de austrieci pe poziția de vicepreședinte OMV la Antipozi CITEȘTE ȘI Șeful diviziei explorare-producție a Petrom, trimis de austrieci pe poziția de vicepreședinte OMV la Antipozi

Nu este pentru prima oară când RADET acuză ELCEN și ANRE de subvenționare încrucișată a producției de energie electrică prin prețul energiei termice, atât producătorul de agent termic, cât și instituția de reglementare respingând de fiecare dată acuzațiile.

Anul trecut, președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara că Regia va cere în justiție anularea ordinelor ANRE privind metodologia de stabilire a prețurilor reglementate la energia termică și suspendarea tuturor plăților scadente către ELCEN, până la pronunțarea instanței în această speță. În replică, cei de la ELCEN au declarat că nu practică subvenție încrucișată și că repartizarea cheltuielilor fixe comune procesului de cogenerare pe energie termică și energie electrică  se efectuează proporțional cu numărul de MWh echivalenți produși.

La rândul său, ANRE a arătat că "acuzația că se practică o subvenție încrucișată între energia termică și energia electrică este complet nefondată, calculul prețului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică și cea termică".

ELCEN: Problemele de încălzire din Dr. Taberei și Militari, agravate de o avarie la CET Vest CITEȘTE ȘI ELCEN: Problemele de încălzire din Dr. Taberei și Militari, agravate de o avarie la CET Vest

Blocaj financiar în lanț

Din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul final al gigacaloriei pentru populație, RADET a acumulat față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei. Urmare a acestor datorii, ELCEN a acumulat datorii mari față de furnizorii de gaze naturale, în primul rând față de Romgaz.

ELCEN a convocat, de altfel, o AGA pe 25 ianuarie 2016 pentru a aproba contractarea serviciilor unei case de avocatură în scopul de a da în judecată Primăria Capitalei pentru neachitarea subvențiilor, dar și angajarea unui consultant pentru soluționarea blocajului financiar dintre ELCEN și RADET și a problemei alimentării cu energie termică a Bucureștiului.

Romgaz a prelungit, la finalul anului trecut, contractul de livrare de gaze naturale cu ELCEN până pe 31 ianuarie 2015, însă pentru semnarea unui nou contract pe termen mai lung, producătorul de gaze a solicitat ELCEN garanții suplimentare, declara, la acea dată, pentru Profit.ro, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.

Proiect: Parcarea interzisă pe trotuar, dacă nu sunt asigurați măcar doi metri pentru pietoni CITEȘTE ȘI Proiect: Parcarea interzisă pe trotuar, dacă nu sunt asigurați măcar doi metri pentru pietoni

Potrivit acestuia, AGA de la ELCEN de la jumătatea lunii decembrie a aprobat constituirea de ipoteci de rangul I în favoarea Romgaz pe mai multe active ale producătorului de energie termică de la CET Progresu, însă acestea acoperă doar datoriile restante ale ELCEN față de producătorul de gaze, cifrate la circa 300 milioane lei.

"Pentru semnarea noului contract comercial, care să acopere întregul an gazier, până pe 30 septembrie 2016, este nevoie de noi garanții pentru plata livrărilor. Vom ipoteca în favoarea Romgaz active ale ELCEN fie tot de la CET Progresu, fie de la CET Sud sau CET Grozăvești, suntem încă în discuții. Aceste garanții noi trebuie aprobate de CA-urile reunite ale celor 2 companii, iar ulterior de o nouă AGA extraordinară de la ELCEN și nu a fost timp pentru asta. După ce se aprobă și aceste garanții noi, vom semna cu Romgaz convenția de eșalonare a datoriilor, pe 3 ani, cu 1 an de grație", spunea Nicolaescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
pmb
primari capitalei
subventie gigacalorie
pret gigacalorie
energie termica
caldura
apa calda