AGA producătorului de energie termică Electrocentrale București va lua în discuție, pe 25 ianuarie, contractarea serviciilor unei case de avocatură în scopul de a da în judecată Primăria Capitalei pentru neachitarea subvenției pe gigacalorie pentru populație, dar și angajarea unui consultant pentru soluționarea blocajului financiar dintre ELCEN și RADET și a problemei alimentării cu energie termică a Bucureștiului.
Astfel, la AGA se va lua în discuție "aprobarea achiziției serviciilor juridice de asistență și reprezentare pentru formulare acțiuni în instanța de judecată împotriva Municipiului București, precum și susținerea în toate etapele procesuale, având ca obiect soluționarea diferendului rezultat din neexecutarea de către Municipiul București a obligației locale de a asigura din bugetul local (...) sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturat populației".
Din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populației, RADET a acumulat față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei. Mai departe, ELCEN a acumulat la rândul său datorii de față de Romgaz pentru gazele livrate, datorii care se ridicau la peste 445 milioane lei la începutul lunii septembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ELCEN și Romgaz au prelungit, săptămâna trecută, contractul de livrare de gaze naturale până la finalul acestui an, iar AGA de la ELCEN a hotărât, tot atunci, să ipotecheze o serie de active ale companiei din cadrul CET Progresul în favoarea Romgaz, în vederea semnării unei convenții de eșalonare a datoriilor restante ale ELCEN față de producătorul de gaze.
Romgaz a precizat că o nouă prelungire a contractului, până la 30 septembrie 2016, este posibilă doar cu condiția încheierii convenției de eșalonare a datoriilor ELCEN în formă autentificată, concomitent cu semnarea contractului de garantare ipotecară imobiliară de rang I cu producătorul de energie termică, cât mai devreme posibil, dar nu mai târziu de 29 decembrie 2015.
"Vrem ca și Primăria Capitalei să garanteze plata datoriilor RADET față de ELCEN. Cum s-ar spune, am hotărât să punem piciorul în prag. Vrem ca Primăria să fie terț garant pentru restanțele RADET", a declarat săptămâna trecută, pentru Profit.ro, CEO-ul ELCEN, Marcel Nicolaescu. Acesta a mai arătat că doar principalul datoriei RADET față de ELCEN, pentru energia termică livrată și neplătită, se ridică la circa 2,5 miliarde lei, iar ELCEN a obținut deja în justiție titlu executoriu pentru circa 259 milioane lei din această sumă. "În 2008 s-a semnat convenție de eșalonare a datoriilor RADET față de ELCEN, care prevedea plata a câte 250 milioane lei pe an. Au plătit până în 2011, după care n-au mai plătit", a precizat șeful ELCEN.
Într-o informare adresată pe 4 decembrie de Romgaz acționarului majoritar Ministerul Energiei, care controlează și ELCEN, se afirma că negocierile Romgaz-ELCEN pentru eșalonarea datoriilor "nu s-au finalizat prin încheierea unui acord de eșalonare la plată și constituirea de garanții în favoarea Romgaz ca urmare a condiționării de către CA al ELCEN de încheierea cu RADET de acorduri similare" și că "o altă variantă de micșorare a datoriei, prin modificarea cuantumului subvențiilor și plata acestora, a fost și ea nefinalizată datorită poziției inflexibile a Primăriei Generale a Municipiului București în relația RADET - ELCEN".
În AGA ELCEN din 25 ianuarie se va mai lua în discuție contractarea de servicii juridice de consultanță "în vederea identificării unor soluții legale, viabile, care să asigure continuitatea în condiții optime a serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București (...), precum și soluții legale de eliminare/reducere a blocajului financiar înregistrat de ELCEN în relația cu RADET". În documentul de convocare a AGA se precizează că se caută soluții diferite de cea propusă de Guvern prin memorandum, în 2013, care prevedea absorbirea ELCEN de către RADET.
Consiliul de Administrație al RADET a avizat în octombrie documentele necesare transformării RADET în societate comercială, variantele luate în calcul de autorități fiind ca RADET să intre fie într-o formă de asociere cu ELCEN, fie în faliment, caz în care Primăria Capitalei ar urma să înființeze o nouă societate de termoficare.
În septembrie, fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, declara că fuziunea RADET – ELCEN nu mai este posibilă, din cauza datoriilor enorme ale RADET față de producătorul de energie termică, și avansa ca posibile soluție fie transformarea RADET în societate comercială și intrarea acesteia într-o asociere cu ELCEN, fie falimentul RADET.
"Sunt două variante. Vom vedea care e mai avantajoasă și pentru stat și pentru municipalitate. Părerea mea este că intrarea RADET în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă, o dată - pentru că Primăria nu are posibilitate, nici RADET, să recupereze toate acele penalități, evident nu pot asigura în acest moment un ritm al plăților. Trebuie crescut nivelul subvențiilor, iar din acest faliment ELCEN-ul ar obține din TVA-ul plătit la facturile neîncasate, 150 de milioane de euro s-ar returna, bani cu care ar putea să facă multe, inclusiv investiții în infrastructură", spunea Gerea.