Spațiile închise în care fumatul va fi interzis de la jumătatea acestei luni sunt cele cu un acoperiș, plafon sau tavan și delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, grădinile de vară, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun și peroanele de tren nefiind considerate spații închise.
Precizările sunt indicate într-un document care explică în detaliu, cu tabele și imagini, condițiile în care vor fi aplicate restricțiile anti-fumat începând cu jumătatea acestei luni.
Conform unei legi aprobate recent, fumatul va fi interzis în totalitate în orice spațiu public închis, fie că este vorba de baruri, cafenele, restaurante sau cluburi, de la jumătatea lunii martie.
Documentul, prezentat de Profit.ro, arată că spațiile în care fumatul va fi interzis sunt cele care îndeplinesc cumulativ cele 2 condiții, și anume sunt spații închise și se află în locuri publice sau reprezintă locul de muncă.
Curtea Constituțională a decis că spațiile pentru locuit nu sunt spații publice.
Având în vedere cele de mai sus, va fi dată următoarea interpretare situațiilor particulare de mai jos:
În document este precizat că spații publice sunt considerate orice spații accesibile publicului (de exemplu din domeniul cultural-artistic, sănătate, învățământ, alimentației publice, petrecerii timpului liber – cluburi, discoteci, restaurante, cafenele, pizzerii etc -, spațiile autorităților centrale și locale etc) sau destinate utilizării colective (de exemplu pentru activități sportive, târguri, expoziții etc), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.
În mijloacele de transport în comun este interzisă și folosirea țigării electronice, iar cum locurile de joacă pentru copii pot fi și în spații închise, și în aer liber, fumatul va fi interzis în acest caz în ambele situații.
CITEȘTE ȘI Proprietarii de restaurante nu se tem că rămân fără clienți după interzicerea fumatului: Doar n-or să rămână în case să fumeze"Teoretic, în construcțiile de formă sferică se poate fuma, deoarece acestea par a avea doar 1 perete și, teoretic, nu au tavan. Conform Legii 50/1991, aceste construcții ar trebui să aibă autorizație de construcție, moment în care ar fi definiți pereții (în cadrul procesului de realizare a documentației tehnice). Prin urmare, astfel de clădiri ar deveni tot clădiri obișnuite, delimitate de pereți. Pentru construcțiile sezoniere în formă sferică/ cu pereți circulari, acestea intră sub incidența avizului de funcționare/ avizului de amplasament, motiv pentru care este posibil să nu poată fi autorizate", se arată în document.
De asemenea, oricare ar fi materialul folosit la construcția pereților și/sau tavanului (zidărie, textil, lemn, perdea de aer, folie plastic etc), și oricare ar fi densitatea materialului (material perforat etc), atât timp cât există un tavan și cel puțin 2 pereți, spațiul respectiv va fi considerat închis.
În ceea ce privește caracterul temporar sau permanent al pereților sau spațiului, atât timp cât un element de construcție poate îndeplini funcția de perete (limitează, separă sau izolează), spațiul din care face parte va fi considerat închis chiar dacă elementul respectiv se poate plia, ridica, porni (perdea de aer), adică este perete doar temporar. De asemenea, nu se va ține cont de caracterul sezonier al unui spațiu: atâta timp cât există un tavan și cel puțin 2 pereți, spațiul respectiv va fi considerat închis.
Nu vor fi considerate spații închise cele delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (de exemplu grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun etc) și nici spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (exemplu corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun etc).
În unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private, fumatul va fi interzis atât în interiorul clădirii, cât și în exterior (curte, anexe etc).