Fiecare instituție publică, ca și orice birou al administrației centrale, va fi obligată, conform unui proiect prezentat acum de Profit.ro, să reducă situațiile în care este solicitată depunerea copiilor legalizate după documente, înlocuindu-le cu declarații pe propria răspundere sau cu certificări cu originalul.
De asemenea, instituțiile publice și birourile administrative care astăzi solicită copia în format fizic pe hârtie după actul de identitate, ca și condiție pentru furnizarea unui serviciu public, vor elimina această cerință acolo unde există tehnologia pentru a scana sau pentru a primi și procesa o copie în format electronic.
Operațiunea, prin care se încearcă evitarea cazurilor în care firmele și persoanele fizice sunt obligate să depună copii legalizate după diferite acte, va fi reglementată de Guvern prin ordonanță de urgență.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Instituțiile sau autoritățile publice trebuie să evalueze dacă sunt solicitate în mod justificat copii sau copii legalizate după documente, în furnizarea serviciilor publice și să renunțe la această cerință în cât mai multe cazuri. Angajații autorităților și instituțiilor publice care relaționează cu cetățenii vor certifica existența informațiilor cuprinse în documentele originale solicitate cetățenilor, cu ocazia depunerii dosarelor. Efectuarea de copii legalizate după documente emise tot de instituții publice înseamnă alocarea unor resurse financiare și de timp, din partea persoanelor fizice sau juridice, motiv pentru care autoritățile și instituțiile publice vor limita această practică", este concluzia Guvernului.
În cazul participării la concursuri de ocupare a posturilor vacante din administrația publică, vor fi acceptate copii simple, copii electronice sau declarații pe propria răspundere și doar în caz de obținere a postului persoana urmează să aducă un set de copii legalizate sau originalul documentului, pentru controlul veridicității datelor.
CITEȘTE ȘI Românii care merg în croaziere ieftine, spaima vaselor: pun "cu lopata" în farfurie și cheltuiesc doar 7 euro pe săptămânăO altă măsură pregătită pentru reducerea birocrației este ca, în măsura în care o persoană a depus deja un document la o instituție publică pentru a beneficia de un serviciu public, la o nouă solicitare a aceluiași serviciu sau a altui serviciu public, instituția să îi ceară din nou același document doar în cazuri justificate sau după ce a trecut o perioadă suficientă de timp care să fi permis intervenirea unor modificări în situația beneficiarului serviciului public.
Astfel, ori de câte ori va fi posibil, în locul aceluiași document va fi depusă o declarație pe proprie răspundere, care să ateste faptul că situația, așa cum apare în evidențele instituției sau autorității publice, a rămas neschimbată.