Ministerul de Interne și-a retras cererea depusă pe circuitul guvernamental de a prelua în administrare clădirile confiscate de la Dan Voiculescu, clădiri care adapostesc acum sediile Grivco, Intact si ale televiziunilor Antena 1 si Antena 3, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Ca urmare, imobilele vor fi scoase la licitație de ANAF, care a și terminat în urma cu o lună evaluarea acestora, notează sursa citată.
În urmă cu o săptămână, Profit.ro a anunțat că ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a cerut Ministerului Finanțelor să îi dea în administrare sediile Grivco, Intact și ale televiziunilor Antena 1 și Antena 3, imobile care i-au aparținut omului de afaceri Dan Voiculescu, invocând lipsa de spațiu cu care se confruntă ministerul. La scurt timp după solicitare, conform unui document obținut de Profit.ro, la nivelul Guvernului a fost redactat un proiect de hotărâre în acest sens.
Ulterior, însă, Victor Ponta a predat mandatul Guvernului, iar Gabriel Oprea a demisionat de la conducerea Ministerului de Interne și din postul de vicepremier.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Imobilele au intrat în proprietatea statului, mai exact a Ministerului Finanțelor, în contul prejudiciului estimat la 60 milioane de euro din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Voiculescu a fost condamnat la închisoare pentru 10 ani pentru folosirea influenței politice la privatizarea frauduloasă a institutului și spălare de bani prin cumpărarea terenului la un preț subevaluat.
Oprea a solicitat Finanțelor ca toate aceste imobile, fără excepție, să fie trecute din proprietatea privată a statului în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne.
Sediile Grivco, Intact și ale televizunilor Antena 1 și Antena 3 au fost evaluate recent de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la un preț de 32,5 milioane euro, cu șapte milioane de euro mai mult decât prețul stabilit de evaluator, conform informațiilor transmise în premieră de Profit.ro, corectat, în final, de comisia de evaluare a Fiscului.
Astfel, sediul Antenei 1 și Antenei 3, din Șoseaua București-Ploiești nr. 25-27, cu terenul aferent, de 3.789 metri pătrați, a fost estimat de către evaluator la 3,4 milioane de euro, dar comisia ANAF a ridicat suma la 5,8 milioane de euro.
Valorile au fost ajustate în sus și pentru terenurile pe care își au sediile grupul Intact și compania Grivco, respectiv cele de pe strada Gârlei nr. 1B lot 1 de 4.457 metri pătrați pentru care evaluatorul a propus un preț de 3,6 milioane de euro, dar comisia ANAF a ridicat prețul la 5,1 milioane de euro, și lot 2 de 3.000 metri pătrați, evaluat la 8,4 milioane de euro și ridicat de ANAF la 11,2 milioane de euro, și un teren din strada Gârlei 1D (de 29.220 metri pătrați), calculat de evaluatori la 10 milioane de euro, dar ridicat de comisia ANAF la 10,4 milioane de euro.
Surse oficiale au declarat recent că șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a optat pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Voiculescu prin vânzarea imobilelor respective, nu prin darea în folosința altor instituții publice. Decizia aparține însă Ministerului Finanțelor.
Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor a declarat că Guvernul va decide în luna noiembrie ce se va întâmpla cu sediile Grivco, Intact și ale televizunilor Antena 1 și Antena 3, în condițiile în care imobilele pot fi vândute, date în folosința unor instituții publice sau închiriate actualilor ocupanți.
Un document oficial relevă că, la acest moment, sediile Intact și Grivco sunt disponibile să fie preluate de administrația centrală, instituții publice sau regii autonome, fiind intrate în proprietatea privată a statului ca urmare a dosarului privatizării ICA. În schimb, televiziunile Antena 1 și Antena 3 rămân deocamdată în sediul actual, până la finalizarea unui proces pe care l-au intentat Fiscului.
Dosarul privatizării frauduloase a ICA a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iar Voiculescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în august 2014, la 10 ani de închisoare cu executare.
După decizia instanței, Camelia Voiculescu a contestat confiscarea iar Tribunalul București a respins cererea.