Doctoratele demnitarilor nu vor mai fi retrase de Consiliul Național de Etică, ci de universități

Doctoratele demnitarilor nu vor mai fi retrase de Consiliul Național de Etică, ci de universități
scris 19 ian 2016

Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației nu va mai putea retrage titlurile științifice ale demnitarilor, conform unei ordonanțe aprobate de Guvern. Universitățile sau instituțiile de învățământ care emit aceste titluri vor fi structurile care le și pot retrage, dacă sunt constatate abateri de la normele de bună conduită în cercetarea științifică.

Guvernul a făcut, marți, un prim pas în soluționarea dezbaterii naționale privind doctoratele demnitarilor, mai precis a acuzațiilor de plagiat aduse în cazul multora dintre titlurile științifice obținute de aceștia. 

Urmărește-ne și pe Google News

Conform actului normativ adoptat de Executiv, Consiliul Național de Etică nu va mai avea atribuția de a analiza sesizările de abatere de la buna conduită științifică a conducătorilor de instituții și unități de cercetare-dezvoltare ori de instituții publice, membri ai consiliilor de administrație, ai comitetelor de direcție, ai consiliilor științifice sau ai comisiilor de etică ale instituțiilor și unităților de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcții de demnitate publică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai mult, Consiliul nu va mai fi instituția în măsură să retragă calitatea de conducător de doctorat și nici titlul de doctor, așa cum se întâmpla până în prezent, când un demnitar era acuzat că a plagiat o lucrare științifică.

Acest lucru a rămas, astfel, în sarcina exclusivă a instituției care a acordat titlul științific, în cazul doctoratelor atribuția fiind exclusiv a universităților.

"Instituțiile de învățământ superior organizează ciclul III de studii universitare – studii universitare de doctorat, în acest sens admiterea, școlarizare, precum și emiterea diplomei de doctor se realizează de către acestea. Prin urmare, autonomia universitară se exercită numai cu condiția asumării răspunderii publice, sens în care instituțiile de învățământ superior sunt obligate să emită și să respecte Codul de etică și deontologie profesională, aprobat de Senatul universitar. Având în vedere rolul și atribuțiile Consiliului Național de Etică, precum și faptul că acordarea calității de conducător de doctorat și/sau a atestatului de abilitare, respectiv acordarea titului de doctor, materializate în acte administrative emise de instituții de specialitate, sancțiunile cu privire la acestea nu pot fi aplicate de Consiliului Național de Etică, prin retragerea acestor calități, întrucât încalcă principiul simetriei actelor adminstrative (cine emite și retrage)", se explică în motivarea actului normativ. 

Cioloș apelează la înțelegerea Norvegiei în cazul Bodnariu, pentru a nu se ajunge la \ CITEȘTE ȘI Cioloș apelează la înțelegerea Norvegiei în cazul Bodnariu, pentru a nu se ajunge la "alte demersuri". Ce poate face România

Deplina autoritate a universităților de a retrage un titlu dovedit a fi plagiat nu este încă funcțională, ministrul Educației, Adrian Curaj, precizând că, în acest scop, Guvernul va modifica prin ordonanță de urgență, la începerea sesiunii parlamentare, în luna februarie, Legea educației, iar apoi mai trebuie adoptate și norme de aplicare pentru întreaga procedură.

Întrebat dacă universitățile vor putea relua cazurile demnitarilor care au fost acuzați de plagiat, dar pentru care Consiliul de Etică a decis că nu au plagiat, Curaj a arătat că responsabilitatea pentru aceste situații va aparține tot universităților.

"Am încredere că responsabilizarea acestor universități va duce la analiza tuturor situațiilor", a spus Curaj.

Ministrul a recomandat, de altfel, demnitarilor ca, pe durata exercitării mandatului, aceștia să evite să elaboreze studii doctorale, eventual să le întrerupă. Personal, ministrul a arătat că nu își dă seama cum un demnitar are timp și pentru a efectua un doctorat în timp ce își exercită funcția.  

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, după ce universitățile vor putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat, deținătorii acestora vor putea face totuși apel împotriva deciziei la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Procedura avută în prezent în vedere de Ministerul Educației în această situație prevede ca, la apel, CNATDCU să comande propria expertiză asupra tezei în discuție și în urma unei astfel de expertize independente să ia o decizie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
doctorat
plagiat
universitate
retragere
etica
consiliu
educatie