Procurorii Anticorupție au descins la Primăria Baia Mare, dar și la clubul de handbal din localitate.
UPDATE: Directorul executiv al HCM Baia Mare, Ioan Liviu Bala, a fost pus sub control judiciar, sub acuzațiile de auz în serviciu și complicitate la fals și evaziune fiscală. Procurorii DNA susțin că Bala și complicii le-au determinat pe handbaliste să semneze documente din care reieșea că ar fi primit, fiecare, suma de 65.000 de lei, în condițiile în care, în realitate, fiecare dintre sportive a primit mai puțin de 10.000 de lei.
"Inculpatul a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar – contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului", precizează DNA, prin intermediul unui comunicat.
În dosar există și alți suspecți, iar cercetările continuă.
Surse judiciare precizează că anchetatorii verifică modul în care Primăria Baia Mare a finanțat clubul de handbal din localitate, HCM Baia Mare. Vizat de anchetă ar fi primarul Cătălin Cherecheș.
Echipa feminină a HCM Baia Mare ocupă locul întâi în liga națională, ediția 2015 - 2016 și este calificată și în "Champions League".
"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, comise în perioada 2014-2015.
În cursul zilei de 01 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 12 locații situate pe raza municipiului Baia Mare, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Serviciului Județean Anticorupție Maramureș și din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se menționează într-un Comunicat al DNA.
Cătălin Cherecheș mai are un dosar în cercetare la DNA, în care este suspectat de luare de mită, trafic de influență și efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția.
Potrivit procurorilor DNA, Cherecheș ar fi primit mită de la cinci firme pentru a le favoriza în obținerea de contracte cu primăria.