Majoritatea deputaților nu au acceptat cererea liberalilor ca proiectul de creștere cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor să fie retrimis la comisia de muncă, pentru ca Ministerul Finanțelor să asigure că există bani pentru o astfel de măsură, și au decis, după doar 5 minute de dezbatere, să voteze documentul, în plen, în această după-amiază. Ședința pentru votul final începe la ora 13.30.
Parlamentarii opoziției au criticat faptul că președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a propus doar câteva minute de dezbatere a unui subiect atât de important.
Deputatul PNL Claudia Boghicevici a arătat că proiectul trebuie retrimis la comisia de muncă pentru o săptămână, astfel încât Ministerul Finanțelor să prezinte un studiu clar de impact al măsurii asupra bugetului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După ce această solicitare a fost respinsă, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a cerut o pauză de consultări, iar la reluarea lucrărilor a insistat la rândul său ca proiectul să fie retrimis la comisie, arătând că este nevoie de o discuție serioasă pe acest subiect cu reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Cererea de retrimitere la comisie a fost votată, dar nu a întrunit decât 78 voturi favorabile, față de 89 împotrivă și 3 abțineri.
În aceste condiții, majorarea salariilor bugetarilor va fi discutată în plen, în vederea unei decizii finale. Dacă va fi aprobată, salariile bugetarilor vor crește cu 10% din luna decembrie, dacă președintele Klaus Iohannis nu va retrimite proiectul în Parlament pentru o nouă dezbatere.
CITEȘTE ȘI Dumitru, Consiliul Fiscal: Creșterea salariilor în sectorul public anul viitor ar putea arunca în aer deficitul bugetarDeputații PSD din Comisia de muncă au propus, marți, printr-un amendament majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, începând cu luna decembrie. Liberalii s-au opus, considerând că o astfel de creștere va impune tăierea altor cheltuieli.
Amendamentul respectiv, consultat de Profit.ro, este introdus la o ordonanță care reglementează salarizarea unor categorii de bugetari și stabilește că, începând cu 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcțiilor de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază angajații din administrație, învățământ, cultură, diplomație, justiție, apărare și alte structuri administrative centrale și locale va fi majorat cu 10% față de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.
Și cuantumul sporurilor, al indemnizațiilor și al altor componente care formează salariul brut/solda brută crește cu 10%.
Cabinetul Ponta a decis recent creșterea salariilor medicilor cu 25% începând cu 1 octombrie, precum și majorarea salariilor profesorilor cu 15% de la 1 decembrie, după ce pe parcursul acestui an au fost majorate în două tranșe de câte 5%.
Guvernul Ponta ar fi trebuit să adopte și să transmită Parlamentului în luna noiembrie un proiect de lege privind salarizarea în sistemul bugetar. Potrivit ministerului Finanțelor, Eugen Teodorovici, această lege s-ar fi aplicat în tranșe în următorii patru ani.
Proiectul legii salarizării nu mai poate fi însă aprobat de actualul Guvern, interimar.