Legea privind darea în plată poate arunca în aer sistemul bancar dacă nu este gândită bine, fiind important să vizeze cu adevărat cazurile sociale, a afirmat premierul Dacian Cioloș.
"Când vorbesc de aruncarea în aer a sistemului bancar nu mă refer la a salva cu orice preț băncile, pentru că premierului i-s dragi băncile și nu li-s dragi cetățenilor, dar, dacă noi destabilizăm sistemul bancar, tot asupra celor care iau credite de la bănci sau își țin banii la bănci se vor resfrânge negativ aceste efecte. Eu am avut o discuție cu băncile foarte deschisă și foarte clară: băncile au făcut anumite greșeli în trecut și acum, într-un anumit fel, plătesc prețul acestor greșeli și acestei imobilități sau rigidități în modul de a aborda anumite situații, însă, pe de altă parte, este important pentru economia României și pentru clienții băncilor să avem stabilitate în sistemul bancar, iar o lege ca și aceasta poate să arunce în aer sistemul bancar, dacă nu este gândită bine", a spus Cioloș.
El a reluat ideea că Guvernul susține această lege, dar cu amendamentul ca actul normativ să vizeze cu adevărat cazurile sociale, fiind țintită spre aceste cazuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anterior, Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere critic la adresa Legii dării în plată, afirmând că ar putea să o susțină doar dacă sunt operate modificări ample, având în vedere că actuala formă ar putea afecta stabilitatea băncilor, precum și a întregii piețe financiare din România.
Legea dării în plată se află în acest moment la reexaminare în Parlament, în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Reexaminarea a fost aprobată de Senat, cu modificări.