ANUNȚ Ce valoare adăugată aduc muncitorii străini economiei din estul Germaniei. Nu are cea mai bună reputație

ANUNȚ Ce valoare adăugată aduc muncitorii străini economiei din estul Germaniei. Nu are cea mai bună reputație
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2024

Muncitorii străini sunt un pilon indispensabil al economiei din estul Germaniei, potrivit unui studiu publicat de institutul economic german (IW), în avanpremiera alegerilor care vor avea loc luna viitoare în trei landuri est-germane, transmite DPA.

"În 2023, aproximativ 403.000 de persoane care nu aveau pașaport german, lucrau în cele cinci landuri est-germane, cu aproximativ 173.000 mai multe decât în urmă cu cinci ani", se arată în studiul publicat de IW. Aceste persoane au generat o valoare adăugată de aproximativ 24,6 miliarde euro, echivalentul a 5,8% din toată valoarea adăugată din estul Germaniei, informează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Concluzia studiului este că muncitorii străini sunt "indispensabili pentru estul Germaniei, având în vedere că între 2018 și 2023, numărul angajaților germani s-a redus cu 116.000".

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
INFOGRAFICE Chiriile la apartamente au explodat. Patru zone unde plătești și 1.000 euro/lună CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Chiriile la apartamente au explodat. Patru zone unde plătești și 1.000 euro/lună

Estul Germaniei nu are cea mai bună reputație când vine vorba de primirea străinilor, subliniază IW înaintea alegerilor care vor avea loc în trei landuri est-germane, unde partidul de extremă dreapta AfD se bucură în prezent de popularitate. Alegătorii din landurile Thuringia și Saxonia sunt chemați la vot în data de 1 septembrie, iar cei din Brandenburg vor vota pe 22 septembrie.

"AfD se concentrează pe migranți și se bucură de rezultate bune în sondaje, în timp ce mulți migranți sunt îngrijorați. Însă tocmai străinii sunt cei care susțin economia din estul Germaniei", susține institutul IW.

FOTO Incendiu puternic în București CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic în București

Fără străinii noi veniți, economia din estul Germaniei ar fi scăzut în mod semnificativ, potrivit IW, însă în schimb a crescut grație lor. "În special Saxonia a beneficiat de pe urma acestui fenomen, străinii generând o valoare adăugată de aproximativ 7,9 miliarde de euro. În landul Brandenburg, cu o economie mai mică, străinii au generat o valoare adăugată de 6,8 miliarde de euro, iar Thuringia una de 3,9 miliarde de euro", estimează autorii studiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori
imigranți
germania