Angajații firmelor nou-înființate din IT vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit

Angajații firmelor nou-înființate din IT vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit
scris 7 feb 2016

Angajații firmelor nou-înființate din IT vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit, ca și colegii lor din alte companii, care beneficiază deja de această facilitate, ultima dată reglementată în 2013.

Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a anunțat că vrea ca, printr-o clarificare a legislației, și startup-urile să beneficieze la rândul lor de scutirea impozitului pe venit, de 16%, cum se întâmplă în prezent în cazul companiilor cu activitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Legislația actuală, al cărei ordin de reglementare poate fi citit aici,  stabilește că această scutire de impozit pe salariu este valabilă pentru companiile având ca ca obiect de activitate crearea de programe pe calculator, dar cu condiția să fi realizat în anul fiscal anterior o cifră de afaceri de 10.000 dolari pentru fiecare angajat care urmează să beneficieze de această scutire în anul fiscal curent. De exemplu, pentru a beneficia de scutirea de impozit pe salarii în 2016 pentru 10 angajați, compania trebuie să fi realizat o cifră de afaceri de 100.000 dolari în 2015, conform todaysoftmag.

Din punct de vedere al salariatului, până în vara anului trecut, scutirea impozitului pe salariu era condiționată de a avea diplomă de licență în domeniul IT și de ocuparea unor funcții în companie ca analist, programator, proiectant de sisteme informatice, administrator baze de date, inginer software sau manager de proiect.

Ulterior, a fost decis ca această condiție legată de diplomă să fie doar finalizarea unei forme de învățământ superior de lungă durată sau a ciclului I de studii universitare de licență, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată, cu prestarea efectivă a uneia dintre activitățile din IT, precum administrator bază de date, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software.

INFOGRAFIC Nu toate firmele sunt obligate să dețină autorizația PSI. Lista completă a celor vizați CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Nu toate firmele sunt obligate să dețină autorizația PSI. Lista completă a celor vizați

Legea nu oferă posibilitatea ca o firmă startup să poată beneficia de acestă scutire, situație care însă, conform ministrului de resort, va fi modificată.

"Va urma un ordin comun, în care noi suntem reprezentați alături de alte trei ministere, în care vom încerca să definim cât mai exact cadrul de aplicare al acestei norme. Prin ordinul precedent, trebuia să dovedești că ai produs software timp de doi ani pentru a putea beneficia. Nu este normal să nu fie aplicabilă pentru startup-uri, cred că ar trebui să găsim definiția exactă, pentru că startup-urile sunt o forță vitală în economie”, a spus ministrul, conform Digi 24.

Potrivit unui studiu, în România sunt circa 14.000 de firme IT, dintre care jumătate în Bucuresti și Cluj-Napoca, cu 75.000 de angajați remunerați cu un salariu mediu de net de 2.600 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
startupt it
impozit
scutire