Analiza Guvernului: Firmele în insolvență, industria mobilei și cea textilă, cele mai afectate de creșterea salariului minim

Analiza Guvernului: Firmele în insolvență, industria mobilei și cea textilă, cele mai afectate de creșterea salariului minim

Salariul minim-subiect fierbinte între Guvern (premierul Dacian Cioloș) și sindicate (Bogdan Hossu)

scris 14 dec 2015

Creșterea salariului minim pe economie ar crea dificultăți numeroaselor firme aflate în acest moment în insolvență, iar sectoarele în cea mai mare măsură afectate de o eventuală majorare sunt industria mobilei și cea textilă, conform unor analize preliminare ale Guvernului, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Aceste analize vor fi discutate într-o primă întâlnire cu sindicatele și patronatele la sfârșitul săptămânii, iar săptămâna viitoare, pe aceeași temă, va fi convocat Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Urmărește-ne și pe Google News

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că Guvernul trebuie să decidă până la finele anului cu privire la majorarea sau înghețarea salariului minim și că el personal este preocupat de impactul majorării asupra anumitor sectoare ale economiei.

"Pe mine mă îngrijorează nu atât impactul asupra bugetului de stat, care este minim după ce au fost crescute salariile bugetarilor cu 10% (…) Avem, pe de altă parte, câteva sectoare care sunt intensive în mână de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil și acolo cred că trebuie să ne uităm mai atent să vedem care poate să fie impactul anumitor decizii asupra acestor sectoare", a spus Cioloș.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, potrivit analizelor deja existente la nivelul Guvernului, care vor fi prezentate partenerilor sociali, majorarea salariului minim ar crea probleme numărului mare de firme aflate în insolvență și ar îngreuna ieșirea lor din această procedură.

"Creșterea salariului minim ar accelera, conform analizelor Guvernului, închiderea completă a unei părți importante din firmele aflate în insolvență", au arătat sursele citate.

Totodată, potrivit analizelor citate, majorarea salariului minim ar afecta în primul rând industria mobilei și pe cea textilă.

Sursele citate mai afirmă că patronatele din aceste două industrii au avertizat autoritățile că, în cazul unei majorări a salariului minim, se gândesc să își mute operațiunile din România, decizie mai ușor de luat în sectorul textil, unde majoritatea investițiilor sunt de tip lohn

Aceleași surse arată că, în fața unor amenințări de acest gen, sindicatele au replicat că este vorba doar de poziționări strategice din partea patronatelor în cadrul negocierilor privind salariul minim și că aceste firme nu se vor confrunta, de fapt, decât cu o mică reducere a marjei de profit.

Guvernul Ponta a promis majorarea salariului minim la 1.200 lei începând cu 1 ianuarie 2016, însă Cabinetul Cioloș nu a adoptat o astfel de măsură, anunțând că vrea să analizeze mai întâi mai multe scenarii privind impactul creșterii salariului minim pentru mediul privat.

Sâmbătă, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a atenționat pe premierul Cioloș că așteaptă să anunțe cel târziu marți, 15 decembrie, când anume va crește salariul minim. Atenționarea a fost transmisă în condițiile în care Parlamentul va vota miercuri proiectul bugetului pentru anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
majorare
guvern
sindicate
patronate
insolventa
mobila
textile