Alexandru Rafila: Chestiunea cu intratul bacteriilor și virusurilor în pereți de spitale e o poveste. Nu intră în pereți și stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalațiilor sanitare

Alexandru Rafila: Chestiunea cu intratul bacteriilor și virusurilor în pereți de spitale e o poveste. Nu intră în pereți și stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalațiilor sanitare
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că este falsă ideea conform căreia imobilele în care funcționează spitale vechi ar trebui demolate, el arătând că bacteriile și virusurile nu sunt în ziduri, ci în instalațiile sanitare care trebuie schimbate. ”Chestiunea cu intratul bacteriilor și virusurilor în pereți e o poveste. Nu intră în pereți și stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalațiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme”, a explicat ministrul, la Prima News.

Întrebat într-o emisiune la Prima News dacă este de acord cu vocile care susțin că unele spitale vechi ar trebui să fie demolate, pentru că nu mai pot fi folosite în siguranță clădirile, din cauza riscului de infecții nosocomiale, ministrul Sănătății a afirmat că acesta este cazul unora dintre spitale.

Urmărește-ne și pe Google News
ÎCCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea la condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia este definitivă CITEȘTE ȘI ÎCCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea la condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia este definitivă

”În unele situații da, în alte situații nu. Am văzut clădiri vechi reabilitate perfect - la Bistrița, la Strehaia, spre exemplu, am găsit clădiri vechi, dar reabilitate perfect - asta înseamnă practic o reconstrucție și schimbarea integrală a instalațiilor sanitare sau a altor instalații care le fac compatibile cu nevoile din acest moment. Altele, sigur, mai ales construcții foarte mari, greu de reabilitat, ar trebui înlocuite în totalitate cu altele noi. Cred că acele clădiri care sunt mai mici, modulabile, se pot reabilita. Chestiunea cu intratul bacteriilor și virusurilor în pereți e o poveste. Nu intră în pereți și stau acolo, lucrul ăsta se poate rezolva. Problema cea mai mare este la nivelul instalațiilor sanitare care, într-adevăr, găzduiesc, de foarte multe ori, microorganisme și doar schimbarea lor completă permite evitarea colonizării cu microorganisme cu potențial patogen”, a declarat Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Rafila a arătat că acele imobile în care nu mai pot funcționa spitale pot primi alte destinații, nu trebuie neapărat demolate.

El a subliniat că în cazul oricărei reabilitări trebuie luată în calcul nevoia organizării de saloane ”cu cât mai puține paturi”, eventual cu un singur pat și cu grup sanitar propriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru rafila
bacterii
spitale