Promisiunea unei vederi supraomenești datorită implantului cerebral promovat de Elon Musk, pusă sub semnul întrebării

Promisiunea unei vederi supraomenești datorită implantului cerebral promovat de Elon Musk, pusă sub semnul întrebării
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Un studiu științific american pune sub semnul întrebării afirmațiile făcute recent de Elon Musk, potrivit căruia un implant cerebral al companiei sale Neuralink ar putea să redea vederea persoanelor nevăzătoare sau chiar să le ofere acestora o vedere supraomenească, informează AFP.

Miliardarul american de origine sud-africană a declarat în luna martie pe rețeaua sa de socializare X că următorul proiect al Neuralink, denumit "Blindsight", ar putea să redea vederea persoanelor nevăzătoare, chiar dacă acestea s-au născut oarbe, dând totodată asigurări că noul implant cerebral funcționează deja în cazul unor maimuțe, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ford surprinde cu activarea sistemului de conducere autonomă BlueCruise în Europa. Proprietarii români au acces, dar în afara țării CITEȘTE ȘI VIDEO Ford surprinde cu activarea sistemului de conducere autonomă BlueCruise în Europa. Proprietarii români au acces, dar în afara țării
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Rezoluția va fi scăzută la început, ca prima grafică a jocului video Nintendo, dar ar putea depăși în cele din urmă vederea umană normală", a adăugat CEO-ul companiilor Tesla și SpaceX.

Însă proiectul lui Elon Musk se bazează pe ipoteza "greșită" că implantarea a milioane de electrozi minusculi în partea creierului responsabilă cu procesarea informațiilor vizuale va duce la o vedere de înaltă rezoluție, a declarat într-un comunicat de presă Ione Fine, profesoară de psihologie la Universitatea din Washington și coautoare a studiului publicat în revista Scientific Reports.

Folosind date obținute de la animale și oameni, cercetătorii au creat un model informatic, un fel de pacient virtual, pentru a studia felul în care un om ar trece prin experiența de a trăi cu un implant cerebral de tip "Blindsight".

"Inginerii cred adeseori că electrozii produc pixeli, dar biologia nu funcționează în acest fel", a explicat Ione Fine.

Obținerea unei vederi bune implică nu doar stimularea unor celule individuale, așa cum fac implanturile, ci și crearea unui cod neuronal care este transmis apoi către mii de celule.

Ione Fine consideră că oamenii de știință sunt încă departe de momentul în care vor ști cum să creeze codul neuronal necesar pentru a reda vederea unei persoane oarbe, ceea ce înseamnă că rezultatele obținute de implantul promovat de Elon Musk ar fi limitate.

"Multe persoane devin oarbe ceva mai târziu în timpul vieții lor" și "pot fi disperate să își recapete vederea", a continuat profesoara americană. "Așadar, atunci când Elon Musk spune astfel de lucruri - 'acest implant va depăși vederea umană' -, este ceva periculos", a adăugat ea.

Compania Neuralink, al cărei sediu se află în orașul Fremont din California, a instalat în luna ianuarie primul său implant cerebral la un pacient, Noland Arbaugh, un bărbat de 29 de ani care a devenit tetraplegic după un accident de scufundări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
neuralink